månadsarkiv: oktober 2009

Gott till kalla dagar

Flätor och kablar är kul att sticka – den som gör sin första “flätvridning” får ofta en aha-upplevelse när man visar detta i butiken för man tror att det skall vara så mycket mer…så mycket svårare… Men se, det är det ju inte! Sen kan man från den första lilla vridningen mellan ett par maskor använda precis samma teknik på precis hur många sätt som helst och göra de mest luriga kabelstickade mästerverk.

Denna tröja är en gammal tidlös Drops-favorit som denna gång är stickad i Drops Merino – mer följsamt garn för flätstickning får man leta efter. Det är en väldigt fin elastisitet i spinningen vilket gör att det går som en dans att sticka med, för att inte tala om det faktum att sonen som tycker att allt vi har i butiken är “taggigt” gärna själv väljer att ta på sig denna tröjan!

Tröjan stickas på rundsticka och här är kragen lite lägre och istället rätstickad. Som en väldigt snygg detalj kan nämnas flätan som går från ärmen och vidare upp och skapar axeln.

Halsvärme

Det skall vara en halsvärmare i år! Eller fuskpolo eller löskrage….kärt barn har många namn. Denna lilla roliga skulle jag kunna göra flera stycken av varje dag för det är så otroligt kul att lägga ihop flera olika matchande garner och sticka ihop och få vackert “tyg” av det mjuka och ulliga. Denna är 12 maskor rätstickning, stickor 20 mm och 2 trådar Eskimo, 1 tråd Freedom Spirit (nytt i hyllan på det här garnet som kommit i flera nya färger) samt lite glitter i form av Carat från M&K. Lägg upp de 12 maskorna och sticka tills Eskimogarnet tar slut. Sätt i en STOR knapp i mitten av ena kortsidan och använd de stora maskorna som bildats när du stickat och knäpp den lite som du vill – rak eller som här lite på sne’.

KnitPro Julspecial!

Det kan kännas lite tidigt…men KnitPros populära jul-specialare kan man aldrig vara för tidigt ute med. Årets julspecialare bland annat detta lilla fina “reseset” med det nya fina materialet Spectra. De vanliga utbudet i Spectra är på ingång och dessa är i klarplast och till riktigt bra pris!

Detta specialkit finns dock endast i begränsad upplaga (tipparna i klarplast kommer att vara ordinarie sortiment) och vill du vara säker på att få ett ex så kontakta oss så kan vi lägga det åt sidan till dig. KnitPro påbörjar leveransen av dessa den 1/11. Pris för detta är 420:-.

Svar på frågor: det är i skrivande stund lite osäkert hur många vi får in eftersom setet endast tillverkas i begränsad upplaga – men man får gärna reservera ett set om man vill. Det är 8 tippar: 3.5, 4, 4.5, 5, 5.5, 6, 7, 8 + kablar.  Mer om materialet kan man läsa på: http://knitpro.eu/New.aspx?ch=NEW men där är inte julspecialaren med än.

Solig dag på Avenyn…inte…

Klarblå sensommar himmel över Göteborg…ja, det var det inte idag när det ömsom haglade och ömsom spöregnade. Men man kan ju minnas och drömma… Däremot vill vi lägga in en liten brasklapp om att vi varken har flyttat eller stängt – det pågår dock ett massivt fasadunderhåll på vår byggnad och vi är därför snart helt inkapslade i byggnadsställningar. Hela hösten finns vi här…om än lite, vi kan väl kalla det, skymda.

Ni som har väntat på ett par färger i Zauberball kan nu få ert lystmäte för idag kom även alla de färger som varit slut hos leverantören ett tag. Garnet passar för strumpor, babyplagg, vuxenplagg, vantar och naturligtvis sjalar. Här en variant där vi med enkel “halvribb” stickat ihop det med tunn mohair (Vivaldi) och gjort kanten i endast Zauberball.

Rosa bandet auktion

Vi vill gärna ordna någon typ av insamling till Rosa bandet varje år, så detta år får det bli följande: i mars lyckades Deisy Design bjuda hem en av Prudence Mapstones fina sjalar. Eller rättare sagt, ett projekt initierat av Mapstone men “tillverkat” av stickare över hela världen. Stickare har gjort delar i rosa och sänt till Australien där Mapstone har satt ihop delarna till diverse plagg vilka sedan auktionerades ut till förmån för rosa bandet (på länkad hemsida under news en bit ner finns länk till just Pink Project). Ett fantastiskt projekt av så många engagerade personer!

Vi vill gärna att sjalen skall fortsätta att göra gott och därför har vi en auktion där högstbjudande kammar hem den vackra sjalen i milda rosa färger. Under hela oktober – fram till den 29/10 kl. 18.00 då tv3 har Rosa Bandet-galan – kan man lämna bud till auktionen. Så snart vinnaren sedan har satt in vinnande budet på vårt pg-konto så lämnas summan vidare till Rosa Bandet-kampanjen. Bud lämnar man genom att skicka ett mail till: info@deisydesign.nu

Det finns många olika kampanjer och insamlingar runt om och som tips kan ges Stickfrossas där man budar hem fina, rosa, stickväskor.

“Vackra Garner”

Nya “banangarner” från Vackra garner ligger nu i hyllan. Båda sorterna är från spillmaterial då man gör saris i Indien och om man saxar från Vackra Garners text om garnet så låter det så här: “Banangarn kommer från en förnybar, hållbar och miljövänlig källa. Det är bananplantans bark som genom en process omvandlas till spinnbara fibrer. Den fina lystern gör att banangarn även kallas för vegansilke. Andra prodkuter är silkestrasegarn, blandningar av banan- och silkesgarner. ”

Detta innebär att man inte vet exakt hur mycket som är silke och hur mycket som är bananfiber, vilket egentligen kan jämställas med viscose/rayon, men det är oerhört effektfulla garner som blir hur bra som helst som frans till en sjal, eller kanske en hel sjal. Deisy var snabb som en vessla och stickade genast upp vår sjalfavorit Frost i massor av olika sorters garn där “bananen” är stommen tillsammans med lite Eskimo, Smash och annat effektfullt.

Babyfavoriter

Många plagg har blivit klara det senaste – dessa två från “monteringskorgen”… Den blå är inte alls rutig…det är bara så att Avenyns trottoar speglades i fönstret och nödvändigt ville vara med och inte ville redigeras bort. Den blå är för övrigt en favorit som stickats i många varianter genom åren. Denna gång med 1 tråd Drops Alpaca och 1 tråd Safran – kombinationen alpaca + bomull gör plagget mjukt, smidigt och lagom varmt. Färgvalet blev denna gång till efter att knappen var vald. Badbollen bara skulle vara med för den är så charmig och valet blev då mörkblått för då syntes den så fint. Mönstret är från Drops Babykatalog 10 och det är en katalog som fortfarande finns till försäljning 10:- eller så finns mönstret på 10-18. (På mönstret på nätet finns inte koftan med – men modellen finns i två varianter, både som tröja och som kofta.)

Den lilla svart/vita är i Zauberball och färgen svartvit. Garnet passar såväl för sockor som plagg – 1 nystan räckte till liten babystorlek. 2 nystan i större storlek så får man till både plagg, mössa och strumpor. Även här måste nog erkännas att det var knappen som till stor del styrde valet av färg att sticka med…