månadsarkiv: december 2008

Julklapp

Vad är lyxigaste julklappen till någon som innehar en garnbutik? Undertecknad känner att det mycket väl kan vara ett par ljust rosa strumpor i sockgarnet från Lorna’s Laces. Resten av helgerna skall jag trivas i dessa sockor med små fina flätor på skaftet…

julstrumpa

Söndag har vi stängt, måndag och tisdag öppet som vanligt 11-18. Nyårsafton och nyårsdagen har vi stängt.

Vi försöker hela tiden ha gott om varor inne men under helgerna då vår huvudleverantör, Garnstudio, har stängt så får vi ingen påfyllning av varor och färger kan plötsligt ta slut. Har du beställt garn i en färg i vår webbutik som tagit slut meddelar vi detta snarast.

Snabbstickningstips

Små lätta julklappar som hinns med…

Pulsvärmare: Lägg upp och sticka ribbstickning 2 rm, 2 am fram och tillbaka på sticka. Antalet maskor beror på vilken grovlek du har på garnet – titta på masktätheten på banderollen: står det t ex 20m på stickor 4/10 cm = räkna om det till att vara i ribbstickning på ett halvt nummer mindre = ca 15 m/10 cm.  Sticka en rektangel och sy ihop den – men lämna en öppning för tummen.  Här har vi använt Freedom Spirit och gjort en liten virkad kant upptill med Ombelle.

Pulsvärmare

Halsvärmare: Lägg upp 35 maskor på st 15 mm och sticka med riktigt grovt garn, på bilden 1 nystan Highland Alpaca. Sticka 5 rm, 5 am varvet ut och tills garnet tar slut. Gör två knapphål i ena sidan räta maskor ovanför varandra. Sätt i två knappar.

Halsvärmare

Grignascos vackra garner

Champagne finns åter i hyllan med ett gäng vackra färger. Och nytt i försändelsen för vår butik var den oerhört mjuka och tunna Merinosilk som innehåller 75% merino och 25% silke i härvor om 100 gram. I en sådan härva är det inte mindre än 1400 meter!! Lite vackra vårliga färger har nu packats upp…

Merinosilk

Påfyllning från Chicago…

Ny sändning har kommit från Lorna’s Laces och deras sockgarn. LornaäsVad sägs om färger som till exempel: Huron, Edgewater, Watercolour, Ashburn, Baltic Sea och Mineshaft. Bara namnen gör ju att man vill sätta stickorna i de vackra härvorna.

Har just avslutat vår sjal Frost (mönster till den finns på www.deisydesign.nu) och det är ju en sjalvariant som man kan göra i precis vilka kombinationer som helst. Gjorde den senaste i sockgarnet intill tillsammans med Vivaldi och tunn glittertråd…….1 nystan av varje och nu skall fransarna på.

Vill man använda garnet på annat sätt så kan nedanstående virkalternativ kanske vara något? Tänk dig en gammeldags traditionell mormorsruta…..virkad med nål 9mm….och istället för att göra den i olika färger så virkar man med lyxiga trådar. Denna gjord med 4 trådar: Shepherd Sock från Lorna’s, Kid-Silk från Garnstudio, Pure Silk från Debbie Bliss och Alpaca från Garnstudio. Mjukare och goare resultat får man leta efter! Rutorna kan man ju sedan använda precis där man vill: mina rutor blev nederkanten på en kofta….till ett par ärmar som stickades för ett antal år sedan.

 Mormorsruta

Baby Drops

Precis i detta nu så lastas det in tre rykande färska nummer Baby Drops – fullkomligt underbara modeller. Inte bara för de allra minsta utan upp till 3/4 år i storlek. Katalogerna kostar endast 10:-/styck i butik (25:- om du vill ha dem hemsända) och även om vi har beställt hem många så finns det endast ett begränsat antal.

Knit Picks = KnitPro

Under de närmaste dagarna kommer vi att byta namn på alla ställen där KnitPicks och Harmony Wood finns. Det är inte på något sätt så att stickorna kommer att utgå eller försvinna men det har skett lite omstruktureringar hos tillverkaren vilket visar sig i den lilla skillnaden att KnitPicks kommer att fortsätta finnas och Haromy Woods också – fast endast på den Nordamerikanska marknaden.

Över hela resten av världen kommer exakt samma sticka och exakt samma tillbehör istället att heta KnitPro, Brass-Ni Plated och Symfonie woods! För oss som använder stickorna kommer det egentligen inte att göra så stor skillnad: lite annan förpackning och ny logga men i övrigt kan vi lugna alla oroliga: det är samma stickor – endast nytt namn.

KnitPro

Fint och rött i fönstret

Nu har det varit röda saker som suttit på stickorna och blivit avmaskade:

Röda koftan i Eskimo stickar man fort och är oerhört roligt att göra. Är från Garnstudios senaste kollektion som finns på webben – längtar man efter de tryckta katalogerna kommer de runt v 50/51 till butiken. 4 nystan Eskimo till minsta storleken:

Eskimo baby

Sen var det väldigt roligt att sticka denna kofta i Reiki från Onion – det är ett garn som randar sig själv (finns inne i två färgställningar). Fram och bak stickas i ett stycke med enkla spetsmönstret enligt principen “sticka ihop maskor, öka genom omslag”. Ärmen är lite fint trekvartslång och kragen stickas i ett på rundsticka i bred ribbstickning.

Kofta

Vidare har det stickats halsdukar – tänk: finns det någon hejd på Röd halsdukhur enormt mycket trevliga och kul halsduksvarianter man kan göra?? Den röda är stickad med två nystan Eskimo i ribbstickning, alltså inte så lång och bred – desto längre och bredare blir den när man smygvirkar fast längder av Big Ball Funny längs med 3 av halsdukens sidor.

Den grå halsduken är ett utmärkt alternativ om man vill ha lite rött… Stickad i grått L.O.O.Y där man utökat ett antal maskor som direkt har avmaskats och på så sätt bildas “fransen”. I varje frans är det sedan fäst en liten röd tofs. Är man trött på det röda byter man det till annan färg eller slopar det helt.

Den goa, grova halsvärmaren under tomten är stickad enligt Garnstudio mönster: rundsticka 15 och 2 nystan Polaris.

 grå halsdukar

Första luckan…

Uppläggning gjordes på stickcafé på Jup’s enligt en Julstrumpaför undertecknad ny variant…..några timmar senare….en färdig julstrumpa från Garnstudios första lucka i kalendern! Eller nåja, färdigstickad i alla fall…

Nu skall detta sys ihop och slängas in i tvättmaskinen. Eskimo är tacksamt att filta i maskin så det skall bli intressant att se hur det tar sig ut. Kommer inom kort till ett skyltfönster på Avenyn.

Julskoj

Det finns ett par riktigt kul “julstickiga” saker just nu: missa t ex inte tävlingarna som pågår på www.stickamera.se. Sen är det ju äntligen den 1:e december….och äntligen dax för Garnstudios luckor att öppnas….härlig jul——- i dagens lucka. Stickar man ju snabbt och lätt på ett par nystan ——! Kalendern hittar man som sagt hos Garnstudio.