månadsarkiv: december 2009

Julefrid

Lugnet har lagt sig och det är ganska fullkomligt med denna hög framför sig. Havsfärgade toner som skall bli en pläd….av något slag….stickad lite hur som helst… Pläden skall sedan till fåtöljen i butiken som behövde sig en ansiktslyftning inför det nya året.

Då var det juletid i butiken

Väldigt vad mycket tider och datum det blev, men vi gör som vi brukar: dag före afton har vi kortare öppettider och helgdagar av olika slag är det stängt:

21-22/12 som vanligt…11-18
23/12 – “dag före afton”…11-16
24-26/12 – stängt
28-29/12 – som vanligt…11-18
30/12 – “dag före afton”…11-16
31/12 & 1/1 – stängt
2/1 – 10-14

Julklappstips

Här är några snabbstickade saker så här när dagarna till dopparedagen blir allt färre…

Årets julsjal i rött har vi gjort i Zauberball tillsammans med Vivaldi och här och där små inslag av paljettgarn i svart med silverpaljetter som glimmar till. Enklaste möjliga väg har man tagit i det att det är stickat endast rätstickning och lite då och då ett varv med “släppta omslag”. Här har vi startat med 7 maskor och ökat längs med hela sjalen på var sida om de mittersta 5.

Mössan är på inte alls stickad utan är en av de färdigsydda varianterna som vi säljer i butiken – 250:-. Vill man sticka själv så får man samma effekt av att sticka med Puddel från Garnstudio (fast inte i rött förstås).

Nedan är en annan populär och väldigt rolig sak att sticka är löskragen som man kan göra i lika många olika varianter som det finns….jag vet inte riktigt vad man skall göra liknelsen med – för det finns här inga som helst regler. Sticka grovt, skirt, med 1 tråd, med 4, tätt, ribbat, slät….puh… Den grova gråsvarta här är stickad med 1 tråd Puddel och 1 tråd Eskimo, stickor 15. Lägg upp 44 maskor och sticka 3 rm, 1 am – upprepa över maskantalet och sticka tills garnet tar slut (2 nystan av varje). Vik den dubbel och den blir pösigt luftig eller dra den längre upp över huvudet eller gör den dubbel så lång och dra den hela vägen upp över huvudet.

Mössan i grått är stickad efter mönster som också går att laborera mycket med. Man kan välja att t ex slätsticka den istället för rätsticka, sticka randigt, lägga in glitter eller som här lite Puddel i uppläggningen och efter den ribbade kanten. Julklappen du gör på en kväll!

Nedan är lite tips – fortsatt i det grå temat. Mössan är virkad i Eskimo. Lätt och kul att göra. Observera att det finns en liten rättelse på det mönstret om du får för dig att sticka efter den tryckta varianten. På den mössan har sedan sytts fast dels lite större paljettliknande saker och dels små, fantastiska gnistrande Swarovski-kristaller!

2 x pulsvärmare som gjorts lite sådär på frihand…den undre i Silke-Alpaca tillsammans med Paljette från Katia. Lägg upp 30 maskor på stickor 5 och sticka rätstickning. Mät så att det stickade är lagom runt handleden. Maska inte av utan sy ihop maskorna med uppläggningskanten så att det blir så platt söm som möjligt. Virkat en liten luftmaskbåge kant runt ena kanten med virknål 4 mm.

Den övre pulsvärmaren är stickad på strumpstickor 4 i Silke-Alpaca och efter lilla diagrammet M1 som du finner under denna modell. Lägg upp 36 maskor och upprepa M1 över maskorna. Maska av i längd som du tycker är lagom. Virka en lite picotkant (eller annan virkad variant som du gillar) längs med den mest “uddiga” sidan och sy fast swarowski-kristaller längs med den virkade kanten.

Bättre sent än aldrig…

Det var ju ett tag sedan jag var på garnmässan i Köln men snubblade just över dessa bilder och måste stoltsera med när jag stickar tillsammans med världens snabbaste stickare! Det var lite svettigt när man skulle lägga upp kan jag säga… De som inte var tyskar fick så att säga gärna delta men inte tävla – nog för att man låg bra till men hoppa vad fort det gick! Bockar och bugar för dig Miriam Tegels.

Väldigt bra koncept kring tävlingsstickandet hade de i alla fall tänkt ut – vi skall se om vi kan implementera det till nästa SiV

Roligt är det också att titta på trender som då var nya och som nu är gamla. Tar man sig en titt på vad Lang hade tänkt sig inför hösten -09 så är det i mångt och mycket vad som sitter på stickorna i höst: lila, flätor, insvängt och “välskräddat”.