månadsarkiv: april 2010

Sista gula dagen

Det har varit lite svårt att skilja sig från påskriset i år. Det är så charmerande med alla sina fina gröna små blad att vi liksom valde att påska till det lite extra länge. Men nu blir det byte, men några tips angående de plagg som varit i fönstret, från höger:

Ljusgul kofta med kort ärm i Paris – sitter urbra på och genom att göra den i Paris blir den både lättskött och riktigt prisvärd.
Den gula boleron – så otroligt rolig att göra! Valde lite andra varianter än orginalets för här finns det verkligen utrymme att laborera med garnkvalitéer. Koftan är matchad med kjol i Bomull-Lin som är enkel att sticka och sitter väldigt bra på.
Längst fram är också en riktigt bra modell – stickad i M&K Lin och materialkostnad i storlek medium ca 270.- Stickor nummer 6, endast rätstickning och den ensamma knappen kan varieras i det oändliga.
Kofta med grön sjal på axeln – sitter på utsidan av årets Drops katalog 118 och är gjord i Bomull-Lin. Garnet passar verkligen modellen för man får till det rätta fallet i plagget.
Kofta i Nepal i naturvit – orginalet är gjort i två trådar Drops Alpaca – men man kan enkelt använda t ex Nepal, Paris eller Alaska till denna användbara koftkavaj. Under denna är det ett långt linne som kan stickas enfärgat eller med det självrandande Muskat Soft – lite klurig att sticka men väldigt rolig att göra.

…och bara för att det ser så fint ut i hyllan så slank det med en liten Noro bild…

Ny Drops katalog

Drops Baby nummer 19 kom in i dag. De flesta av modellerna har funnits på Garnstudios hemsida under en tid men vill du ha ditt exemplar så finns de i en begränsad upplaga och kostar endast 10:-/styck i butik. Vill du ha den sänd till dig kostar de istället 25:-/styck.

Cotton Light is in the building!

På allmän begäran har Garnstudio tagit fram ett bomullsgarn med akryl i. Otroligt prisvärt blir det naturligtvis – speciellt när det är superintroduktionspris som det är just nu: 30% rabatt fram till den 30 april. Vi fick in en del förra veckan – men det mesta av det tog slut första dagarna, ytterligare kommer in efter det att Garnstudio fått nästa leverans – dvs i denna vecka.

Vad göra med det tänker man då? En hel del har valt att gå loss på virkade projekt, själv valde jag att sticka en strumpa, för det finns ett gäng med fina strumpor hos Garnstudio i den grovleken. Resultatet ses här: kul, lättstickad strumpa som ej kräver strumpstickor. Inte så mycket elastisitet i det här mönstret så lite mer av toffel/socka blev det.

Själva sockan blev ett bevis på hur viktigt det är med masktätheten som jag valde att inte kontrollera här – sockan lite för löst stickad = garnet räcker inte som det är tänkt. Surt sa räven… Hur mycket man än stickar så kan det när som helst slå till!

Eftersom det är svårt att göra saker just nu utan att på något sätt göra en virkad kant på allt…så blev det här en liten enkel picot i Cotton Viscose efter avslutad socka.

Sommarnytt

Det har legat ett tag i hyllan men inte blivit ordentligt presenterat: Debbie Bliss nya EcoBaby. Som sin lite grövre “kompis” EcoAran är det ett ekologiskt, fair-trade garn som finns inne i ett gäng färger.

Debbie Bliss har samtidigt kommit med en mönsterbok för de minsta med fina kofta, söta solklänningen, sommartröjan mm. Nedan är exempel på ett av de fina plaggen – baksidan bjuder på en huva med fint “häng”.

Koftan hänger för övrigt på den filt som “freestylades” i massa olika garner vid jul. Är man sugen på att gå kurs i att sticka på det sättet och samtidigt är nyfiken på Lidköping…ja, då håller vi kurs i detta på Quiltköping i september.

Noro tillbaka i hyllan!

Det är ett lika kärt återseende varje gång man får en ny leverans av Noro-garn när man under ett tag inte haft det i hyllorna. Vilken färgprakt! Vilken underbar känsla på garnet! Inspirationen flödar! Stickglädje! Många färger i favoriten Silk Garden är uppackad tillsammans med Noros nya bomullsbaserade garn Furin.

Garnerna passar i både stort och smått – pulsvärmare, sjalar, koftans fina kant eller kanske vackra Klaralund här till höger kan vara något att sticka? 120:-/50g respektive 116:-/50g.

Noro rekommenderar ofta stickstorlek runt 5mm – och visst blir det otroligt fint på det sättet. Själv har jag nästan vid varenda påfyllning stickat mig en tröja på stickor 9 – Silk Garden passar verkligen också för att stickas lite lösare pga av det fina fallet som silket i garnet gör att plaggen får. Eller varför inte kombinera det med en tunn tråd mohair för att ge lite “luddig” yta till garnet…

Adele’s

Nytt garn från Sydafrika: Adele’s Mohair i lite olika varianter. Magic Ball – det lilla färgglada knytet här intill – är många olika, otroligt vackra varianter i en och samma härva. Lite som det vi haft tidigare, men i annorlunda, riktigt fina kvalitéer. Finns i många olika färgställningar. De som var på Brandon Mably’s workshop på SiV i helgen kan tänka att: “hmmm, vi gjorde ju faktiskt magic balls själva!”.

Ribbon Yarn och Adele’s Mohair är två andra sorter från samma ställe som också finns i flera olika färgställningar. Bredvid är resultatet av 1 styck förkyld dag i soffan: kan inte påstå att Ribbon Yarn kan fastna på bild (det var likadant när jag skulle köpa in det – det ser liksom inte mycket ut för världen) men det blir hur läckert som helst med alla små rosetter i olika typer av band. Här är det st 12, rätstickning, 2 varv “rosettgarn”, 2 varv enfärgad mohair tills garnet tar slut. Det kräver ett nystan av varje sort och blir luftigt och lätt som ett moln. Har utgått från mönstret “Hålrand“. Tänkte nu göra en liten kant, endast luftmaskbågar, kring de långa kanterna för att få lite tyngd där. Använder till det en av de nya pastellfärgerna i Eskimo, fg 51.