Kategoriarkiv: På stickorna

Lucka 9: Det verkar som om alla vill ha en “Selma” till jul!

En lite hastigt tillverkad lucka fick det bli idag… Inte visste vi att huvudrollsinnehavaren i årets julkalender – Selma (gestaltad av underbart, fantastiska Ester Vuori!) skulle ha en mössa och en halskrage/buff/fusk-krage som ALLA vill ha!

Allt grått garn i lämpliga grovlekar tog slut hux-flux och jag, som efter första avsnittet tänkte göra ett mönster och sticka upp en variant, fick snällt vänta på påfyllning från våra leverantörer. Nu har vi mer grått garn i olika varianter i hyllorna – så igår kunde det stickas upp den variant som vi hade i åtanke. I vår variant har vi använt 2 trådar Bio-Lana  tillsammans med 1 tråd Prestigio – den sistnämnda gör det hela mjukt, luftigt och man stickar den på stickor 15 mm. Vi har valt en lite förenklad variant där vi skippat knapphålen och monterar helt enkelt knapparna direkt och därmed skapas en halskrage utan att behöva jobba med knapphål. En ganska trött son fick snällt vänta uppe tills mamma hade stickat klart och modella det hela. Tack Ludvig 🙂

Bio-Lana som är grunden i vår “Selma” är ett härligt garn: finns i en mängd fina färger (för såklart behöver ju inte Selma vara grå – den kan vara röd, glittrig, blå, grön, med paljetter eller precis vilken färg man önskar). Vi valde just detta garnet för det är producerat på så himla schysst sätt. Man har på Mondial gjort ett “genom-ekologiskt” garn och i produktionen tänkt på alla aspekter: djurhållning, vattenresurser, färgämnen osv osv – kort sagt – tagit fram ett väldigt bra garn på väldigt bra grunder!

I dagens lucka kan du köpa material till en “Selma-buff” (som den på bilden) för endast 150:- (då får du med dig garn, stickor, mönster och knappar). Imorgon kostar samma kit 208:- igen. Självklart kan du byta ut färgerna 🙂

I helgen tror jag bestämt att jag gör mig en egen….fast min kommer att vara röd…eventuellt med lite glitter i… Sen vill jag nog ha en svart..eventuellt med lite glitter i…

Dagens erbjudande går som vanligt inte att kombinera med andra erbjudanden eller rabatter och gäller endast den 9/12 – “Anna-dagen”. Blev du sugen och vill ha ett kit hemskickat – skicka ett mail till info@deisydesign.nu – precis som vanligt har vi fast frakt på endast 29:-/beställning.

Lucka 8: Julröda strumpstickor

Vi har en hel drös med varianter av stickor i butiken och idag slår vi ett slag för att uppmärksamma de trevliga stickorna från Järbo. I julröd aluminium passar de ju dessutom in väldigt bra i en julkalender 😉

Om du idag köper av garnet “Mille Colori Socks & Lace Luxe” så bjuder vi på ett par stumpstickor 2,5 mm av dessa julröda, 15 cm långa, som bland annat det här garnet gillar att stickas på. Erbjudandet gäller både i webbutiken och i butiken på Avenyn – så långt innevarande lager räcker både vad gäller nystan och stickor.

Garnet – “Mille Colori Socks & Lace Luxe” – ligger på nystan om 100g och kostar 120:-. För det får man hela 420 meter och det räcker som bekant till såväl ett par strumpor som till en sjal. Garnet finns i spralliga pasteller och roliga färgkombinationer såväl som lugnare och mer dämpade kombinationer. Gemensamt för alla är däremot att de alla har stråk av silver inspunnet.

På bilden är det en påbörjad socka med stickor just 2,5 mm och i färgen som heter 0056.

milleOtroligt roligt att det var så många som var med i tävlingen i gårdagens lucka!! Och ni som hade problem med att få det tekniska med korsordet att fungera och skickade in de “rätta svaren” är självklart med i utlottningen också. Alla som skickade in hade klurat ut korsordet rätt och ibland er så är den glada vinnaren: Marie Broqqvist! Grattis till dig!

 

Det våras för Avenyn 2014

 

varas

På lördag kommer våren till Avenyn! Mellan 10 och 12 har vi “stickproblemsverkstad” i butiken. Har du något problem du behöver hjälp med? Montering, mönster som krånglar, maskor som inte gör som du vill eller annat. Välkommen förbi!

Det kostar ingenting men det är begränsat antal platser så anmäl dig att du kommer förbi till info@deisydesign.nu

Handlar du för över 100:- bjuder vi på en liten vårpresent mellan 10-14!

Samtidigt i området pågår det alla möjliga aktiviteter under eventnamnet “Det våras för Avenyn“!

På bilden är det en kombination av bomullsgarnet Safran och Brushed Alpaca Silk som vid det här laget har blivit modellen nedan.

21-1

 

Glad påsk!

Dags för påsk! Skärtorsdag har vi öppet 11-16, resten av påskhelgen är det stängt. Här är ett urval glada nyheter som kommit in under veckan – samtliga är bomullsbaserade garn från Adriafil:

Baruffa är ett fantastiskt garn där ett garn är sytt fast på ett band av tyll. 90:-/50g (90 meter).

Navy är något som efterfrågats mycket – ett grovt garn (likt tidigare Ice från Garnstudio) som ger grovt, lite rep-liknande, utseende till det stickade. 46:-/50g (75 meter).

Det “mixade” nystanet är Margita – en mix av bomull/viscose. Bilden gör inte alls rättvisa till detta tweed-liknande garn. 62:-/50g (70 meter).

Petalo gömmer sig lite blygt…en kvalité i ren bomull som ger effekten av en mohair. Många har frågat efter ett “mohairgarn för sommaren” – här har vi det! 75:-/50g (150 meter).

Nederst är det påbörjat en liten babykofta i fina Poema – lätt merceriserad, flerfärgad bomull som randar/blandar sig väldigt trevligt. 60:-/50g ( 135 meter).

Nu skall här test-stickas hela helgen! Glad påsk!

Kontraster och Stickfest i Väst

En underbar vårdag i Göteborg och Noros garn Aya är som gjort för att sitta och njuta av en stickning i solen! Att då sitta mitt i förödelsen efter en dränering skapar kontrast och ger verkligen garnet karaktär i den dramatiska färgsättningen när allt runtomkring är riktigt lerigt brungrått. Rätt stickning på rätt plats med andra ord.

Nästa helg, 23-25 mars, är det återigen tid för Stickfest i Väst! Sjätte året som vi håller till på Grötö utanför Göteborg. Har du vägarna förbi är du hjärtligt välkommen – det finns några workshopar som fortfarande har platser kvar, men man kan alltid komma till SiV och bara sticka och ha det gott. Missa inte heller tävlingen som finns på SiV-bloggen – sista dag för deltagande på fredag! Alla kan vara med, oavsett om man skall med på SiV eller ej.

Sensommarstickning på stranden

Söndagen bjöd på en extra sommardag så där dan innan skolstart! Förutom bad, sol och sandslott även ett par varv av fina sjalen Laminaria som är en riktigt kul stickning.

Mönstret kom ut för ett par år sedan och ligger gratis på Knittys hemsida. Det är på engelska men med liten ordlista på sticktermer löser man det stickiga termer som kan ställa till det. Sjalen är inget nybörjarprojekt men man kan alltid kan göra lite som man vill och lägga till, ta bort eller byta ut där man tycker att det är klurigt.

Här är första delen av sjalen strax klar och en variant skulle t ex vara att fortsätta med detta lilla fina “stjärnmönster” över hela sjalen. På bild är det stickor nummer 4 och Baby-Alpaca Silk som vi just har sänkt från 51:-/nystan till 43:-/nystan!

Höstfärger och Råda

Naturen börjar inspirera…när man ser lönnbladen utvecklas till de mest fantastiska färgfyrverkerier då får man lust att gå loss på just dessa färger. Här en bild på ett WIP: poncho stickad uppifrån och ned, lite glesare och med härliga färger i goa kvalitéer: In-Silk, Silk-Garden, Diva och Azapa. Tror nog att man i princip skall kunna klara sig på ett nystan/härva av vardera, st 8. Eller kanske endast mjukaste Azapa…det skulle ju inte vara så dumt heller?

Befinner man sig i närheten av Råda och Mölnlycke imorgon så blir det stickträff där kl 19, föranmälan krävs.

Fantasic Furin

Helt plötsligt har man så där många idéer att det liksom svämmar över lite. Då blir mycket påbörjat och inget färdigt…men fördelen med det att rätt som det är så kan det maskas av lite varstans och då blir en hel drös färdigt samtidigt och man känner sig mycket produktiv och duktig!

Just nu är det mitt i en idé-fas, dvs inte så väldigt mycket klart…men vad som däremot står klart är att bomullsgarnet från Noro, Furin, gifter sig utmärkt med bomullsgarnet Muskat. Här är en tröja på G där endast en färg har randats in för att dels dryga ut Furin, dels ge en viss nyans till plagget och dels för att kontrasterna mellan de olika kvalitéerna blir riktigt spännande.

Ta en färg endast som här eller flera. Med Noro finns massor av möjligheter att blanda i andra färger och ta upp de som är med.

Imorgon onsdag är det dag före röd dag och då stänger vi som vanligt tidigare, 16.00, och på torsdag är det stängt. Fredag åter öppet som vanligt 11-18.

Grått och vitt

Stickningen här matchar liksom naturen utanför fönstret…mycket grått och vitt i den färgskalan. Här skall det blir en “fiskartröja” i Classic Alpaca. Det hela blir precis så lite gosigt som det var tänkt. Fast vill man se till att det hela blir ordentligt maskintvättbart så skall man köra Karisma…eller kanske i bomull och Muskat. Mönster kommer så småningom.

Vet inte om jag är mest nöjd med stickorna (KnitPros julspecialare som är väldigt goa att sticka med) eller stickningen (flyter på väldigt gott i Classic på stickor 4,5 mm) eller min öronlappsfåtölj som efter många, många år fått nya kläder. Det tyget var så fullkomligt fantastiskt på denna vackra klenod (och nej, det har jag inte gjort själv för så bra skulle jag aldrig få till det…).

Nu är det minimalistisk stickning som gäller under kommande semestervecka – 1 liten härva ArtYarns Beaded Pearls & Sequins skall få följa med och bli spetsstickade pulsvämare.

Gnistrande snö

Kallt, klart, soligt och hela luften fylld av små, små vackra snöflingor som virvlar runt…ja, det är inte dumt att besöka Småland och ha stora snövallar precis utanför rutan !

Höll på att förfrysa fingertopparna på kuppen men ville ta tillfället i akt att fotografera i det ljus som fanns ute idag. Resultatet är väl så där klart…som vanligt…men sjalen på bild är stickad på rundstickor 7, KnitPros fina julspecial, med en tråd Zauberball och en tråd tunn mohair.

En av de nyaste Zauberball färgerna skulle kombineras och på sista stickcaféet gjordes en snabb undersökning av vilket färgval som “bollen” skulle blandas med. Svart vann med en ytterst liten marginal och det hela påbörjades. Men Zauberball har ju så in i bänken många meter att när första Kid-Silk var slut så fanns det ju MASSOR av Zauberball kvar! Andra valet som “bollen” skulle blandas med kom väl till pass och efter en massa slätstickning så stickades det istället lite galler till slut med Prestigio.

Under gårdagen har sjalen färdigställts och kommer till butiken inom kort!