månadsarkiv: juni 2008

Klart det skall vara en bild

Bild efterlyses och det är klart vi klämmer in det – spetstickad, med strumpstickor (!) 2.5 mm och Pure Silk från Debbie Bliss. Ljuvligt garn som man kan använda till det mesta – vi har sett allt från koftor till stringtrosor stickade i den kvalitén.

Pure Silk

Tankar kring strumpstickor

Intressant detta med strumpstickor – fick en kommentar om just dessa i förra inlägget – det finns oerhört många som tycker om att sticka med dem. På våra stickcaféer så stickas det strumpor i parti och minut, den ena mer fantastisk än den andra. Själv kan jag känna mig lite sur på mig själv för att jag inte gillar stickorna. Personligen är det nog en gammal fördom som ligger kvar – för jag har verkligen svårt för metallstrumpstickor. Kanske är det för att jag stickar så hårt? Eller för att det låter?

Min färdiga pulsvärmare i Pure Silk – med strumpstickor – blev väldigt fin, och jämn, och när man är färdig slås man av det som jag tycker är den absolut, oöverträffat bästa anledningen med att sticka med strumpstickor: man behöver inte montera när man är färdig!

Samma gäller ju för rundstickor – som jag föredrar, men jag vet många som inte kan tänka sig att använda rundstickor för allt smör i Småland. I en garnaffär möter man naturligtvis många typer av stickare, man föredrar det ena eller andra och en kund kan inte tänka sig en variant som nästa kund inte kan tänka sig att vara utan. Vi har nu försökt att täcka upp så att alla skall kunna hitta någon sort de gillar vad gäller just stickor: rundstickor i plast, metall, bambu eller ädelträ – från 40 cm till 120. Strumpstickor i metall, plast, bambu eller ädelträ – från 2.5 mm och i längderna 20, 15 eller 10 cm. Vanliga jumperstickor i massa olika varianter, färger och längder och som kronan på verket är ju KnitPicks sortimentet som finns i de flesta varianter.

Är det någon sticka du har undrat över hur de känns? Kanske funderat på om ebenholtz verkligen är så goa som det sägs eller om skarvarna inte märks på KnitPicks… Kom förbi butiken och teststicka de stickor som du vill prova på. Passa på nu under sommaren då det är lite lugnare i butiken.

Höst-Sommar

Just idag när det känns lite ruggigt ute och inte alls som att juli står i antågande så kan man ju gotta sig lite åt att hösten bjuder på mycket roligt i stickväg. Den som vill kan starta höstprojektet omedelabums eftersom Garnstudio just i dagarna börjat lägga ut nya kollektionen – inte bara bilder utan “the real deal”: bild med tillhörande beskrivning! De kommer undan för undan att läggas ut på webben och senare, någonstans i slutet av augusti, så kommer själva den tryckta katalogen.

Även lite höstnyheter från Garnstudio har ramlat in – nya färger i både Eskimo och Alaska. Speciellt Alaska har ju med den nya färgkartan fått en rejäl ansiktslyftning så nu har denna gamla älskade klassiker en helt ny look som verkligen tilltalar. Funderar just kring en randing kofta eller tröja med enkelt snitt – kul att sticka och användbar. Färgerna funkar ihop hela högen så det tål att tänkas på…

Midsommarstickningen bestod av en trekantssjal i Dazzle, naturvit. Blev ursnygg…och det var ju lyckosamt eftersom det var en beställning till en kund som skulle stå brud på lördag.

Annars blev det inte så mycket stickat – det är klart, läckra pulsvärmare i Pure Silk från Debbie Bliss blev ju väldigt bra. Spetsstickat passade fint och de gjordes tacksamt på korta, endast 10 cm, strumpstickor i ädelträ. Jag som verkligen inte är någon anhängare av strumpstickor har insett att dessa korta stickvarianter är riktigt bra att sticka med.

Midsommarglädje känns bättre

GallervärmareMan kan ju inte försvinna ut i sommarnatten med ett sådant trist inlägg…i skrivande stund är snabba glasmästare här och sätter in ny ruta och saker och ting börjar se ut som vanligt igen.

Tänkte att jag istället skulle pigga upp med lite pulsvärmare – fick ett ryck igår med Kid Silk som ju är ljuvligt mjuk och en ny favorit. Mönster på denna kommer på hemsidan efter helgen – men i princip så är det 40 maskor på st 2.5 mm – sticka rätst ca 18 cm, sy ihop med maskstygn. Virka kant med 2.5mm virknål: 1 fm, 5 lm vilket upprepas i 5 varv. Voilá! Underbar liten mjuk pulsvärmare.

babysetSen har jag sedan länge lovat visa upp vad som blev av cashmeregarnet jag hade med mig för ett par helger sedan. Liten hätta och två små tossor till nyfödd klarar man på ett nystan. Även detta blir oerhört mjukt och fint samt har den stora fördelen mot angora att det inte alls luddar på samma sätt. Här är en väldigt neutral variant, men garnet har vi inne i även: beige, rosa, vitt och ljusblått. 155:-/nystan.

Avslutningsvis – ett litet tips på ett UFO som jag också gjorde mig av med igår: en barntröja i Karisma (också ett riktigt favoritgarn) som liksom inte blev så mycket mer än en mudd…..blev nu istället en pulsvärmare till vuxen. Kul att leka med färg och teknik – Svallvågspeciellt på en så liten grej som en pulsvärmare. Även denna kommer i sommar på hemsidan www.deisydesign.nu

Tjuvar och banditer

Att ha en garnbutik är roligt, faktiskt vansinnigt roligt! Att ha påhälsning av inbrottstjuvar är så långt ifrån den känslan som man kan komma. Men det händer…och det hände inatt. I vår lilla butik. Man kan som garnfrälst inbilla sig att ulliga små cashmere nystan kan locka…eller läckra ebenholtzpinnar…men i verkligheten så är det hårda och kantiga ting som drar till sig uppmärksamheten. Som tydligen pockar och lockar för att få följa med den som inte har någon rätt till dem. En kassaapparat med några år på nacken…en dator som har sett sina bästa dagar…

Kvar finns….glaskross.

Stor och små bitar av alla dess former och i ett fint täcke över hela golvet. Det glittrar fint från de små, små speglarna från vårt spegelträd som nu har tappat många av sina blad och grenar och hänger slokande – det stod liksom i vägen för de som ville ta det som inte var deras. Vackra sjalar med inbäddat glitter ligger i en solkig röra bland glasskärvorna – det bara blev så för de som ville ta det som inte var deras. Alla dessa små garnnystan som nu får sätta livet till – så går det när det kommer folk som vill ta det som inte är deras.

Skänker en tanke åt att det finns fantastiska människor som jobbar när vi andra ligger och sover. Som stannar och väntar på att man kommer även om det ju tar en stund att sätta igång sig själv klockan halv fyra på morgonen. Människor som är lugnet själv när man själv helst vill sätta sig i ett hörn och gråta….eller kanske skrika. För att det finns de som inte kan låta bli andras grejer. Tack väktarfirman för det – och speciellt tack för att ni var så snabba!

Men jag kan rapportera att de allra flesta garnnystan mår bra och har klarat sig fint. Stickor och virknålar hälsar att de också mår fint trots diverse luftturer runt butiken. Det kommer inte att gå att kolla på vår kunddator på ett tag men det blir det ändring på så småningom. Nu får jag nog så snällt gå och plocka glas – för jag antar att de som skräpade ner inte kommer att ta bort det.

Semesterstickningen

Vad var det då som var så fjäderlätt och tog minimalt med plats? Jo, en av mina favoritsjalar stickades i Kid-Silk. Originalet är i Garnstudios Vienna på stora stickor men genom att justera vilken storlek på stickan du använder kan man transportera mönster på sjalar och material ganska enkelt fram och tillbaka. Det är det som är så härligt befriande med att sticka sjalar: det finns liksom inga regler att följa och inga passformar som måste stämma….oftast… Nu är första nystanet snart uppstickat och stickningen är flyttad över till fina Harmony Woods stickor.

Den som är nyfiken på höstens nyheter från Drops/Garnstudio kan redan nu gå in på deras hemsida – där finns alla fina plagg fotograferade och genom att lägga din röst kan du påverka vad som senare kommer att gå i tryck i katalogerna. Även till hösten kommer sedan Drops katalogerna att kosta endast 10:- men finnas endast i en begränsad upplaga.

De är här!

Harmony wood stickorna i en hel massa varianter kom in under tiden som jag valde att ha semester! Så vansinnigt fina och läckra. Nu skulle jag gärna vilja säga att det var fritt fram att komma hit och köpa lyx-set….men de är redan slut. Och inte fick jag mig något själv…fast de kommer in igen lite längre fram. Under tiden kan man istället ta sig en titt på de korta jumperstickorna, de fina strumpstickseten, de lite mindre rundsticksseten och ja, mycket annat.

Pa semesterresan

Vad tar man med sig som ar litet, vager lite och ar okomplicerat att sticka pa semestern? Tankte lange och kom pa det optimala: ett litet nystan Kid-Silk – den ny, fina fran Garnstudio som jag garna pratar mig varm for. 1 litet nystan racker hur lange som helst! Resultat kommer senare…