månadsarkiv: juni 2013

Glitter i skogen

Nästa sjal i spets blev Visalisas Opsa! Väldigt kul att sticka och här har man fördelen av att fram till starten av spetsstickningen ha lite “inte-tänka-stickning” eftersom det bara är slätstickning fram och tillbaka. Senast överförda22

Visalisa, Lisa, har vi haft förmånen att följa mer eller mindre från det att hon gjorde sin första maska för ett par år sedan (!) till att idag vara skicklig stickdesigner, flitigt anlitad workshopledare, ständig medlem i Stickväst i Väst-teamet, grundare av Online Stickcaféet på Facebook och mycket, mycket mer.

Ganska långt ifrån utseendet på orginal-sjalen har denna Opsa stickats i en kombo av att slätstickningen är gjord i M&K Fame Paljette och själva spetsstickningen gjord i Vivaldi i kombination med tunnaste silvertråden. 1 nystan av vardera 3 garnerna och eftersom de alla är så dryga så skulle man kunnat göra sjalen nästan dubbelt så stor med samma garnåtgång!

Mönstret finner man på Ravelry  och om jag har förstått det rätt så behöver man inte ens vara medlem för att köpa mönstret. Enkelt och smidigt köper man mönstret, med antingen PayPal eller kreditkort, och får det omedelbart skickat per mail.

(Tack Anna för att vi fick låna dig som modell! )

Väldigt fin tvätt idag!

Haruni är ett populärt mönster gjort av Emily Ross. Man börjar uppe i nacken och stickar nedåt vilket gör att man inte behöver bestämma sig för färdig storlek från början. Tittar man in på Ravelry finns det otroligt många stickade varianter av den fina sjalen och där kan man få tips på hur den kan se ut i olika garner. Mönstret är inte bara gratis utan finns fantastiskt nog också översatt till bland annat svenska.

Senast överförda15

Vår är stickad i Araucanias Bottany Lace. Lätt melerad i färgen som även de enfärgade är från dem. Här har det gått åt 200g av garnet, eller rättare sagt ca 600 meter och stickan som användes är 4,5 mm. Finns olika varianter på avmaskning – här valdes den virkade avmaskningen då det blev lite klumpigt att avsluta med en “I-cord”.

Man kan välja att göra det första partiet i antingen orginalmönstrets spetsstickning eller helt enkelt slätstickat. Det finns vackra varianter av båda sorter. Jag var så sugen på spetsstickning att det fick bli den varianten här.

När sjalen är färdig ser den kanske inte så mycket ut för världen…men efter att blivit utspänd efter lite blötläggning så spänns löven i sjalen ut och mönstret kommer verkligen till sin rätt. De numera klassiska pusselmattorna fungerar utmärkt om man inte har något annat i bra format att spänna på.

harunia