månadsarkiv: maj 2008

Harmony wood

Det verkar sprida sig en KnitPicks feber över landet 🙂 Våra beställda Harmony Wood stickor från KnitPicks är på väg…men de dröjer till i början av juni för vi ville vänta in dominostickorna som fanns i samma material och som då skall kunna komma med.  Vi har bara hört så mycket positivt om dessa stickor att det skall bli riktigt kul att kunna erbjuda dem: vi kommer att ha “lyxsetet” och “nybörjarsetet”, 40 cm rundstickor, strumpstickor 15 cm och 25 cm – både enstaka och i fina set samt korta vanliga stickor endast 25 cm.

Stickset 

För den oinvigde så är pricken över i:et med dessa stickset att man köper ett etui som innehåller ett visst antal rundstickskablar och ett visst antal rundsticksspetsar – sen kan man använda detta som en liten byggsats: kort kabel med spets 6mm, långa kabeln med spets 5 mm, jätte-långa kabel med spets 7 mm – man skruvar helt enkelt av och på spetsen från kabeln!

Skulle man sedan plötsligt behöva spets 6 mm och den sitter fast i något gammalt UFO…ja, då skruvar man helt enkelt av spetsen, sätter ditt en liten KnitPicks markör (så att man kommer ihåg vilket nummer den stickningen gjordes med) och använder spetsen med en annan kabel. Skulle det sedan vara så att alla kablar är upptagna… och att just den mm-storlek också är upptagen – ja, då har vi så att man kan köpa lösa delar!

Ett snillrikt system som sagt – att stickorna dessutom är vackra och i fint material gör ju inte saken sämre. Dessutom tycker jag att de är riktigt prisvärda då de hamnar i samma prisklass som våra bambustickor. Stickorna kommer upp i webbutiken och på hemsidan när de finns i lager.  

UFO:n

Ett lite ansträngt fenomen detta. Detta med UFO:n alltså. För den oinvigde så står bokstavskombinationen i det här fallet för UnFinishedProjects – en hyfsat vanligt förekommande sak hos den som stickar. Man kan ha tröttnat på färgen, modellen, stickstorleken, kvalitén eller kanske fastnat på något litet omslag i ett diagram eller en halsavmaskning som bara inte går ihop med antalet maskor på stickan.

I de senare fallen så rekommenderar vi er att komma förbi oss i butiken – ibland har vi tid att hjälpa direkt…ibland får man sätta sig på en pall och vänta – men vi vill alltid hjälpa till så långt vi kan. Ofta löser sig problemet så fort man förklarar det högt för någon annan – ibland har man missat några ökningar….och måste repa upp en bit. Kanske kan vi tillsammans se till att det då bli ett UFO mindre här i världen.

Värre är det då med det förra – alltså om man tröttnat på färgen eller garnet lagom till att man skall plocka upp för halsen.  Men sen är det ju så att helt plötsligt, som en blixt från klarblå himmel, så får man för sig att man skall göra färdigt det där som bara har blivit liggande. Så gjorde jag i går och är därför mäkta stolt idag! En filt som påbörjades i höstas och som hade lite monteringsarbete kvar – vips så virkade jag ihop det och fäste trådarna och i morse låg det i soffan den där mjuka pläden som utlovats.

Den skulle bättre matchat broderade kudden….men man kan inte få allt.  Jag hade pippi på att brodera Ehrman kuddar för ett tiotal år sedan så jag får väl helt enkelt ta fram en annan av de tjugotalet jag gjort… Mönstret är från Garnstudio och virkat i Eskimo.

Eskimo pläd

Ben för gamla hundar

Hallå därute i sommarvärmen. Under en sällsynt paus i helgens projektstickande och planterande meddelar jag härmed hur man vänder mitt i stycket utan att det blir ett “hål”. Det räcker inte med att lyfta första maskan efter vändningen – nämligen. Utan : sticka ett givet antal maskor, vänd, gör ett omslag och sticka varvet ut. Nästa varv stickas omslaget ihop med den EFTERFÖLJANDE maskan = inget ” hål “. Ut i vårsolen igen, hsng Deisy

Kashmir på stickorna

Lagom till vår egen lilla långhelg – vi har stängt butiken på Pingstafton – så landade idag vår nya kashmir i fem färger (tillsammans med påfyllning av Lin för 65:-/hg och nya färger i Himalaya Silk). På väg till svärföräldrarna färdigställdes en alldeles bedårande liten babyhätta i honungsgul kashmir. Måste verkligen ge en eloge till den här typen av garn – de är dyra och känns ibland överskattade…men oj vad gott det var att sticka med och vad fint det blev! Verkligen som “smör på stickorna” – nu stickade jag extra lyxigt idag på ädelträstickor så det var verkligen en upplevelse måste jag säga. Resultatet har jag med mig till butiken på måndag. (Jag har väl packat mina stickväskor fulla med en sisådär 10 olika projekt för helgen…vi får se hur många jag lyckas ro i land…denna gång har jag dock bunkrat upp med alla möjliga typer av stickor.)

Till mannen i din närhet

Alla dessa fina garnsorter som vi har på rea triggar ju igång fantasin… Merinon är t ex en väldigt fin kvalité att sticka i – funderar på om det är dax att sticka något till mannen….det var ett tag sedan… Så då tänker jag genast på den tröja som jag i många år varit sugen på att sticka. Den är så fin och lagom komplicerad. Kanske något för semestern?

Sticktips

Håller precis på att ställa iordning för STOR rea av flera garnsorter: Salsa, flera färger i båd102-28a Vivaldi och Vienna, Drops Merino och Highlander – hela 50% ger vi på detta så långt lagret räcker!

I samband med detta måste jag tipsa om fina virkade långkoftan som blir så himla bra uppstickad. Nämligen modell 102-28 från Drops. Själv hade jag gärna virkat den också som sommarkofta i Ice….puderrosa….med Thalia som effektgarn…..åh, så snyggt!

Det bidde ingen topp

Trodde att jag skulle ha läcker blå topp i nya garnet i går efter helgen, men åkte iväg till landet med stickning och fel nummer på rundstickan…stickade på ändå och det kan man väl säga är sådär-bra. Det blev liksom lite stort… Så, nya tag togs igår på säsongens näst sista stickcafé på Jup’s – med rätt sticka.

Har i dagarna också bytt ut min fina vinter-stickväska i svart/rosa/guld till en lite mer somrig variant. Jag bara älskar den ordning och reda man kan ha i dessa väskor som Stickfrossa gör och som vi säljer i butiken: 325:-. Denna prickiga variant känns väl härligt somrig!

Prickiga Stickfrossa väskan