månadsarkiv: november 2008

Den lilla lila

Ombelle (även kallad Fonty) är en mohair som tillhör den Violsorten som inte luddar så väldigt mycket. Den blir inte heller överdrivet “hårig” – vilket naturligtvis kan vara både en fördel och en nackdel – men den ger en fin mohairyta till det stickade. Denna lilla topp funkar på vilken vinterfest som helst! Lägg dessutom till en tunn glittertråd och den blir än mer festlig. Eftersom stickat gärna blir bra både till vardags och till fest beroende på smycken, sminkning, övriga kläder så är denna suverän även t ex till jobbet. Endast 3 nystan Ombelle går åt.

Nu skulle man kunna skryta om den vackra ringning som är på tröjan, men den populära och oerhört enkla halsvärmaren matchade så bra i färg att det var tvunget att den fick sitta på. (Sen att det ligger drösvis med Raggi bakom dockan och stör själva färgkoordinationen är en helt annan sak……). Halsvärmaren gör man sig på en timme: blanda 3 färger Eskimo med ett lite kul effektgarn som t ex är lite melerat och glittrigt. Lägg upp 8 maskor på stickor 20mm och sticka tills Eskimogarnet tar slut. Sätt i lämplig pinne eller dylikt för att stänga värmaren med.

Date med vacker härva

virkatSen lördagkväll och diverse smått och gott har blivit färdigt, monterat och tråd-fäst…fast den där fantastiska härvan Limari från Araucania har legat där och frestat hela kvällen… Hade inte riktigt landat i vad den skulle bli. Plötsligt fanns det bara där: så klart – virkad mössa med grov virknål. En inte alltför lång stund senare så var den klar! Virknål 10, stolpar och avslutningsvis ett varv med luftmasbågar. De grova “lovikkavantarna” stickade i Debbie Bliss Chunky Tweed och Ombelle från tidigare under kvällen matchades fint ihop med mössan genom en maffig virkad blomma på sidan. 1 härva = 1 mössa! (1 härva kostar 104:-.) Mönster på mössan kommer inom kort på vår hemsida och vanten finns där redan: www.deisydesign.nu

Snabbt svar till vanlig fråga

De som köpt Harmony Woods och känner att de skruvar upp sig under det att man stickar…med kabeln så medföljer en liten “nyckel” – denna lilla metallgrunka som man kanske inte direkt ser vad den skall användas till skall användas för att “låsa fast” kabeln i tippen. I övergången mellan kabel och tip finns ett litet hål – i detta hål stoppas nyckeln och man får en sorts hävstång till att dra till det lilla, lilla som ibland behövs för att tippen inte skall skruva upp sig under det att man stickar.

Knitpicks till jul

Igår landade en stor leverans av KnitPicks hos oss och det är väl tveksamt Lyxväska med många fackom postgången i juletid tillåter ännu en leverans före jul….så om man funderat över det ena eller andra så finns det nu ett stort utbud. Allt ligger inte i webbutiken och faktiskt inte ens på hemsidan för det är så otroligt många artiklar i dagsläget – är det något du efterfrågar men inte hittar på t ex www.garnshoppen.com så är det bara att slå en signal eller skicka ett mail.

Harmony woods finns i raka stickor, strumpstickor både 10, 15 och 20 cm, långa tippar och korta tippar, alla möjliga kablar från den allra minsta för att skapa 40 cm rundstickor, flätstickor, knappar, förvaringsväskor (en variant på bilden), extra fickor och naturligtvis de olika seten: lyx, chunky eller start.

Denna gång har vi dessutom tagit hem lite olika varianter av KnitPics i metall som vi just nu teststickar.

Garnklocka

Oerhört fina garnklockor har vi nu från keramiker som finns i SmålandGanklockorPetra Mikaelsson. Inte bara det att de är praktiska (håller ordning på ditt nystan, har du katt är det ett superbra katt-skydd, det minimerar det fina lilla ludd som gärna flyger omkring när man stickar), utan de är väldigt vackra i sig. Gör sig väldigt bra på vardagsrumsbordet… Finns i ett par varianter – alla med vit botten, några med rosor andra med vit mönster. Garnklockan, tillsammans med t ex strumpstickningsfodralet, KnitPics lyxset, Stickfrossas stickväskor är härliga ting att lägga till önskelistan inför jul. För de som undrat över KnitPics i metall har vi ett gäng inne nu som man kan känna på – såväl korta strumpstickorna som tipparna.

Sommarkofta i vinterskrud

Man kan ibland glömma av att massor av fina sommarkofta kan göra sig hur bra som helst101-13 i ett “vintrigare” material. Denna kofta från förra sommarens Garnstudio kollektion blir härlig i nya Classic Alpaca och ryggens ribbstickning, som inte framgick på bilden i katalogen, gör att kofta sitter ursnyggt på. Nu vete sjutton om det framgår av dessa bilder heller…men koftan finns i butiken om man har vägarna förbi. Välkommen att känna och prova.

101-16

Strumpor och Kid-Silk

Vi har ju tidigare pratat om Kid-Silk och jag gillar verkligen att sticka med det garnet – det blir ett fint litet ludd om man lägger med tråden alternativt viktlösa underbara skapelser om man stickar med det enbart. Här är socka och pulsvärmare i ljust blå nyans: Kid-Silk blandad med Drops Merino.

Trixig idé om skyltdocka för sockor hittade jag på en websida där man använde sig av en en enkel kemtvättsgalge som man böjde till i fotmodell. Detta blev dubbel-bra hos oss då det var inbyggd galge i själva sockmodellskonstruktionen!

109-33

Ytterligare en trixighet är de strumpsticksfodral vi nu säljer i läder – man placerar själva stickningen i fodralet – med stickor och allt – och sedan är det lätt att förvara och ta med sin stickning utan att maskorna smiter eller att stickorna går av. Finns i lite olika varianter och utföranden – vill du kan du få din alldeles egen design på fodralet.

För strumpsticket

Babystickat i dockmodell

Nåja, dockmodell och dockmodell…den blev allt lite stor för dockan, men jag har ingen baby i närheten längre att fota den på: en av de sprillans nya modellerna från Garnstudios babykollektion.

Detta är en kofta som stickas helt traditionellt – 5 stycken, kant i rätstickning samtidigt som framstycken och det finns precis hur många kombinationer som helst att göra den i! Här är den i Fabel och Alpaca (som orginalet fast i annan färgkombination). Men det finns två huvudsakliga varianter: antingen stickar man koftan i två trådar och då har man hela färgkartan från Safran, Fabel, Alpaca, Kid-Silk, Silke-Tweed och Cotton-Viscose att välja bland = hur många färgkombinationer får man inte ut ifrån det?!?!

Eller så väljer man att sticka den med endast 1 tråd – och då kan man välja mellan Silke-Alpaca, Alaska eller Paris.Helt enkelt ett superbra mönster att variera från säsong till säsong vad gäller både färg och kvalité.

Babykofta

Viking garn

Vi flaggade ett tag för att vi skulle få in Viking garns mjölkgarn men har nu istället fått leverans av nästan alla färger av deras prisvärda Viking Superwash. Ser färgsprakande och inbjudande ut där det ligger i hyllan! 100% maskintvättbar ull. Tänker mig genast en halsduk i regnbågens alla färger – riktigt sprakande och härlig i höstrusket!

Superwash