månadsarkiv: december 2010

God Jul!

En liten juklapp från oss som en del har väntat på. Restgarnsprojektet “Rakel”!

Man stickar den uppifrån och ned. Man väljer ett grundgarn (kanske till och med unnar sig en lite lyxigare variant eftersom man ändå inte behöver så mycket – i den här lila så är det Azapa från Araucania som är grundgarnet) som håller sig kring 14m/10 cm och sedan tutar man och kör nedåt och använder alla möjliga garner som man samlat på sig. Har man tunnare garner så stickar man dubbelt eller tredubbelt med dem. Storleken på beskrivningen är ca 38/40 men den är lätt att justera.

 Lägg upp lite fler maskor, öka /minska ett par gånger mer eller mindre och sticka den längre eller kortare efter tycke och smak. Behöver du råd? Kontaka oss – vi tre på Deisy Design har tillsammans gjort sex stycken nu i olika varianter så vi har massor med tips att komma med.

Med mönstret så passar vi också på att önska en riktigt God Jul. Under julhelgen är det stängt men öppet som vanligt igen på måndag 11-18.

Garnåtgång:    ca 200-250g – garn används som har ca 70meter/50g
Masktäthet:     ca 13/14m/10 cm.
Rundsticka:     8 mm

Lägg upp 56 maskor – sticka 3 varv rätstickning – fortsätt därefter med slätstickning och gör de yttersta 3 m rätstickade i var sida.

Sätt en markering i den 10:e maskan, i den 19:e maskan, i den 38:e maskan och i den 47 maskan.

Sticka vidare enligt önskad randning samtidigt som det ökas 1 maska på var sida av de markerade maskorna på vartannat varv 12 ggr = 8 nya maskor per varv. Ökningarna görs genom att man lägger ett omslag på var sida av den markerade maskan och omslagen stickas på nästa varv som en vanlig maska = efter alla ökningar är det 152m

Sticka de 34 maskorna mellan markeringarna + de markerade maskorna räta under 3v innan dessa maskas av på nästa varv.

Lägg upp 4 nya maskor där det nyss avmaskades 34 maskor = detta bildar ärmhålet. De nya 4 maskorna stickas räta under 4 varv = 92 m

När plagget är ca 2 cm från önskad längd så stickas 3 varv med rätstickning innan alla maskor avmaskas.  

Varianter: Vill du istället ha lång ärm? Maska inte av maskorna vid ärmen utan sätt dem på en tråd och sticka dem tillsammans med 4 extra maskor som läggs upp extra under ärmen – dessa maskor stickas sedan till ärm uppifrån och ned. Antingen gör du den helt rak eller minskar ett par gånger på vägen ned mot mudden genom att sticka ihop maskor under ärmen.  

Vill du ha plagget med asymmetrisk öppning? Lägg istället upp t ex 70maskor och ha fler maskor efter den sista markören – då kommer framstycket att gå omlott och du får ett annat stuck på plagget.

Levande skyltfönster

Det var ett tag sedan (närmare bestämt i samband med vårt 40-års jubileum) som vi hade ett lika levande skyltfönster som vi kommer att ha idag!

Ingrid Brundin kommer att sitta i vårt skyltfönster och spinna under lördagen. Vill du ha lite tips så får du det, ta dig en titt på hur det ser ut eller bara ge lite uppmuntran är du välkommen förbi.

Ingrid är kunnig i det mesta – inom allt från spinnande till färgande till stickande och ger kurser i allt från Fri forms-stickning till spinning av effektgarn. Som om det inte skulle var nog så är Ingrid promotor och idéspruta till Stickfest i Väst.

Så – har du vägarna förbi så finns Ingrid på Avenyn 39 mellan 10 och 15 idag!

Tack till fina danska garnkollegan By Slavi för bilden

Mitt i julklappsstickandet…

…så har Garnstudio/Drops slängt in hela sommarkollektionen att förhandstitta  på!

Mycket fint att bli inspirerad och sugen på. Nu skall det för deras del korrekturläsas och så småningom kommer mönstren ut på hemsidan. I tryckt form får man hålla sig ända fram till januari/februari.

Missa inte garnet Lima som finns på introduktionspris under hela december: så långt lagret räcker endast 20:-/50g.

Lördagar i december har vi efterlängtat lördagöppet en timme extra till 15.00.

Å så var det nytt garn från Garnstudio igen!

Många är de som gillade när Garnstudio kom med Nepal i början av året och nu har det kommit en lillasyster till det garnet som heter Lima. Under december, så långt lagret räcker, är det introduktionspris på det garnet i butik: endast 20:-/50g! Vi har fått in samtliga färger och får löpande leveranser flera gånger i veckan så tar det slut så är påfyllning inte långt borta.

Kan samtidigt passa på att fresta med mjuk sjal stickad på tvären – från spets till spets. Lägg upp 3m. Öka 1m i ena sidan tills man har önskad bredd på sjalen, fortsätt därefter en bit utan varken ökningar och minskningar så blir det en fin rundning på sjalen och inte så spetsig, därefter minskar man i samma sida som man tidigare ökade tills man åter har 3m på stickan. Härliga blandningar i den här av In-Silk, Baroque, Eskimo och Symphony.