Kategoriarkiv: Deisy Design

Lucka 10: Nobeldagen firas med Pittura!

I dagens lucka har vi specialpris på garnet Pittura: en fantastisk blandning av ull och viscose som finns ett antal olika melerade färgställningar.

Av 1-2 nystan gör du dig en sjal, av 3-4 blir det ett plagg. Det funkar utmärkt att sticka på ”egen hand” men blir också läckert när man blandar det med t ex en tunn mohair. I vår senaste sjal i sjalklubben ”Jorden runt på 80 sjalar” hade vi gjort just en sådan blandning i den sjal som vi valde att kalla Catania då den är inspirerad av vulkanen Etna.

 

Idag den 10/12-16 kostar Pittura endast 100:- (ordinarie pris 131:-). Erbjudandet gäller endast idag, går ej att kombinera med andra erbjudanden eller rabatter och gäller innevarande lager.

Lucka 9: Det verkar som om alla vill ha en ”Selma” till jul!

En lite hastigt tillverkad lucka fick det bli idag… Inte visste vi att huvudrollsinnehavaren i årets julkalender – Selma (gestaltad av underbart, fantastiska Ester Vuori!) skulle ha en mössa och en halskrage/buff/fusk-krage som ALLA vill ha!

Allt grått garn i lämpliga grovlekar tog slut hux-flux och jag, som efter första avsnittet tänkte göra ett mönster och sticka upp en variant, fick snällt vänta på påfyllning från våra leverantörer. Nu har vi mer grått garn i olika varianter i hyllorna – så igår kunde det stickas upp den variant som vi hade i åtanke. I vår variant har vi använt 2 trådar Bio-Lana  tillsammans med 1 tråd Prestigio – den sistnämnda gör det hela mjukt, luftigt och man stickar den på stickor 15 mm. Vi har valt en lite förenklad variant där vi skippat knapphålen och monterar helt enkelt knapparna direkt och därmed skapas en halskrage utan att behöva jobba med knapphål. En ganska trött son fick snällt vänta uppe tills mamma hade stickat klart och modella det hela. Tack Ludvig 🙂

Bio-Lana som är grunden i vår ”Selma” är ett härligt garn: finns i en mängd fina färger (för såklart behöver ju inte Selma vara grå – den kan vara röd, glittrig, blå, grön, med paljetter eller precis vilken färg man önskar). Vi valde just detta garnet för det är producerat på så himla schysst sätt. Man har på Mondial gjort ett ”genom-ekologiskt” garn och i produktionen tänkt på alla aspekter: djurhållning, vattenresurser, färgämnen osv osv – kort sagt – tagit fram ett väldigt bra garn på väldigt bra grunder!

I dagens lucka kan du köpa material till en ”Selma-buff” (som den på bilden) för endast 150:- (då får du med dig garn, stickor, mönster och knappar). Imorgon kostar samma kit 208:- igen. Självklart kan du byta ut färgerna 🙂

I helgen tror jag bestämt att jag gör mig en egen….fast min kommer att vara röd…eventuellt med lite glitter i… Sen vill jag nog ha en svart..eventuellt med lite glitter i…

Dagens erbjudande går som vanligt inte att kombinera med andra erbjudanden eller rabatter och gäller endast den 9/12 – ”Anna-dagen”. Blev du sugen och vill ha ett kit hemskickat – skicka ett mail till info@deisydesign.nu – precis som vanligt har vi fast frakt på endast 29:-/beställning.

Lucka 2: Lovikka-vantar?

I dagens lucka, 2/12, finner ni ett trevligt erbjudande på lovikka-garn!

Lovikka är inte alls ett namn taget ur luften utan en by som ligger vid Torne älv i Pajala kommun (enligt wiki så var det 61 invånare i byn 2010). För mig som är Göteborgs-baserad är ju inte detta helt nästgårds, utan känns både exotiskt, fantastiskt och  intressant. Varifrån kommer då dskarmavbild-2016-12-01-kl-23-12-02enna nationalskatt? Jo, redan 1892 så utvecklade Maria Erika Olofsdotter Kruka, bosatt i samhället Lovikka, det som kom att kallas lovikka-vanten. Egentligen verkar det som om vantens ursprung var en fel-stickad vante – den var för grov och otymplig enligt beställaren – men sedan insåg man vantens enorma förmåga till att hålla väta ute och värme inne.

Klassiskt så stickas lovikka-vanten i inhoptvinnat förgarn: det gör att det blir tjockt, mjukt och varmt. Efter att vanten stickats så skall den med fördel ”ruggas” upp för att bli än mer tålig mot vatten och kyla. På ”skaftet” av vanten broderas det traditionellt någon form av dekoration och virkas till den lilla flät-tofsen vid sidan av för att göra det lätt för att hänga upp vantarna på tork.

Speciellt under 30-talet blev stickandet av Lovikka-vantar en inkomstkälla för kvinnor i Tornedalen och trots att företaget hängde med länge, så gick det dessvärre i graven 2007 🙁 Nu är det upp till oss själva att sticka lovikka-vantar i 100% ull som värmer som få vantar kan.

Dagens lucka: köp 3 hg lovikka garn (räcker till 2 par och gratis mönster finns på vår hemsida) och vi bjuder på ett härligt set med strumpstickor nummer 5, 15 cm,  av märket Zing från KnitPro! Vi har valt att ha lovikka-garn från Ullcentrum: ull från Öland, spunnet i Morjärv. Vi har det i tre nyanser – du kan shoppa loss såväl i webbutiken som i butiken på Avenyn.

skarmavbild-2016-12-01-kl-23-53-36

Erbjudandet gäller idag så länge vårt lager av Zing-stickor i storlek 5 mm räcker.

PS: På ett mer personligt plan så lärde jag mig idag att historien visar sig att grundaren av Lovikka hette Nils Ludvigsson Lodvijk och hans far hette Ludvig Joensson…och att byn fick sitt namn efter grundaren. Och i Finland vid 1500-talets slut skrevs Ludvig bland annat Louika och Lodvika. Å så heter min son Ludvig! Lite hit och dit med o, v och …men måste se till att sonen får sig ett par lovikka-vantar omedelabums! DS.

 

50-års festen november: ”Götheborg II”

gothe4Vantar med inspiration från det vackra porslin som gick under tillsammans med ostindiefararen Götheborg när hon snöpligt förliste år 1745 – mer eller mindre mitt i Göteborgs hamn endast 900 meter från sitt mål efter en seglats som varat i över 30 månader.

Den 6 juni 2003 hade man sjösättning för skeppet på bilden – en nästan identisk kopia av originalet som sjönk – byggd med ursprungliga metoder och material. Idag ligger ”Götheborg” – när det inte är ute på vift – i Göteborgs hamn, pir fyra vid Eriksberg. Är du sugen på att besöka det så hittar du mer information om det här.

Dessa vantar är inte vårt första Götheborgs-inspirerade mönster. Redan för cirka 20 år sedan gjorde Deisy koftan ”Götheborg” och det är också dess vackra blomsterslingor som kommit till bruk igen. Mönster till vanten ”Götheborg II”
senast-overforda60Errata: en 8:a hade blivit en 3:a och den skaffade sig mönstret första dagen fick tokig masktäthet – det skall vara 28m/10cm.

50-års fest i 30 dagar!

Idag, den 4/10 1967, öppnade den första Deisy Design-butiken på Eklandagatan 8. Det var nästan exakt 1 år efter att firman registrerades. Min mamma, Deisy, låste upp dörrarna och med assistans av min mormor Anna så blev det invigning! Sedan dess har Göteborgs-butiken flyttat till Kungsportsavenyn 39 och sedan 42 år har vi en sommarbutik på Marstrand. Vi hade under många år också två butiker i Gamla Stan i Stockholm.

Under kommande 30 dagar kommer vårt 50-års jubileum att firas mer eller mindre varenda dag och vi drar igång festligheterna med en utlottning!

På bilden en kofta i Ullcentrums 2-trådiga ullgarn. En produkt som vi är stolta att ha i butiken! Ullcentrum värnar om att ta hand om den svenska ullen och om svenska den svenska mönsterskatten. De samlar själva in all ull från gårdar på och nära Öland och värnar om naturmaterialet. linen

Från idag och till och med midnatt fredag 7/10-16, kan du delta i en utlottning av 400 gram av denna ull. 400 gram som t ex räcker till koftan på bilden. Du väljer själv så klart vilken färg du önskar och har du inte möjlighet att hämta vinsten i butiken på Avenyn så skickar vi det hem till dig utan extra kostnad. Medverkar gör du genom att antingen här eller på vår Facebook sida kommentera detta inlägg genom att svara på frågan: ”Vilket är ditt favoritmaterial att sticka med?”

Och du – glöm inte att följa oss på Facebook så att du inte missar några andra kuliga händelser under den närmaste månaden!

 

50-års festen september: ”Läppstiftet”

September sjunger på sista versen och då kommer här månadens Göteborgare.

Vi har valt att med det härliga garnet Bio-Lana från Mondial skapa just ”Läppstiftet” ”. Randningen fanns där klar – skapad av arkitekten Ralph Erskine och den var liksom redo och klar att bara stickas.

img_1409

Byggnaden tronar nere i hamnen i Göteborg och är en imponerande historia med sina 22 våningar och intressanta utformning. Skanskaskrapan invigdes 1989 och har verkligen blivit ett landmärke i staden.

50-års festen augusti: ”Götaplatsen”

Såklart måste vår granne Götaplatsen vara med i vår Göteborgs-kollektion! Här finns det mönster och inspiration så att det flödar vill vi lova. Vi valde att ta till oss valven på Konstmuséet och utifrån dessa leka med dess former i kombination med trappan och linjerna på toppen.

Senast överförda59

Vi har valt att sticka ”Götaplatsen” i 100% alpacka – en kvalité som är helt ofärgad och finns i ett gäng naturliga nyanser. De vi valt ligger nära byggnadens karaktär och genom att dessutom leka lite med räta och släta maskor så ger det djup till dessa mäktiga valv som tronar allra längst upp på Kungsportsavenyn.

gota1

Tack snälla fina Götaplatsen för att du är en så strålande granne och bjuder på så mycket vackert och roligt 365 dagar om året!

https://www.instagram.com/p/BJYDBMiAEFQ/

Vi närmar oss oktober – då blir det festligheter hela månaden lång! Och sedan är det inte långt kvar till årets julkalender – hejsan hoppsan vilken festlig höst som är på ingång!

 

50-års festen juli: ”Saluhallen”

salu2Precis överallt så finns det mönster att finna… Ibland döljer de sig smått och litet mellan kullerstenar, grus och tuvor. Ibland är de stora – riktigt stora – så stora att man kanske inte först inser att det är ett mönster. Febelisen som jobbar hos oss är en fena på att hitta just dessa mönster i vår vardag och en dag såg Febe detta – som nu blev en vante i vår Göteborgs-kollektion.

Saluhallen är allt en riktigt anrik byggnad mitt i Göteborg. I och kring byggnaden kan man hitta det bästa av det mesta som har med mat att göra. Hängmörad entrecotê, fina plattfiskar, lagrade ostar, bakelser, korvar, grönaste grönsakerna, bästa bullarna, goaste luncherna, de blommigaste blommorna och mycket mycket mer!

Dessutom råkar det vara så att själva byggnadens kortsida bjuder på ett fantastiskt mönster som nu har blivit till en vante i vår Göteborgs-kollektion. Vi kallar därför juli månads mönster för ”Saluhallen”! Det är dessutom nu det är som bäst att starta upp med just vant-projekt – dels är det ett fiffigt litet arbete att sticka med under sensommardagar och dels för att om du börjar nu så är du säker på att ha händerna varma när det blir dags för det.

salu1

Vi har valt ett riktigt favorit-garn: Onions Ecological Wool & Nettles med 130m/50g. Mönstret har vi som vanligt i denna kollektion inte graderat utan är lagom till liten dam storlek. Lättaste sättet att göra det lite större är att ta lite grövre garn och en halv eller hel storlek större på stickorna. 

salu3

50-års festen juni: ”Vinga”

57° 38′ N, 11° 36′ O – där hittar vi Göteborgs västligaste port: Vinga! VingaFoto: generöst delat av Tor Svensson via Wikipedia

Juli står precis och gläntar på dörren och vårt mönster denna månad är just Vinga. Vi har inspirerats av tre av byggnaderna på ön som ligger ca 10 sjömil ifrån centrala Göteborg: fyren, båken och lotsutkiken. Alla tre byggnader med gedigen historia och alla tre med intressanta former som vi har kombinerat i denna asymmetriska sjal i blandade kvalitéer. Omsjungen och omskriven av framför allt älskade Evert Taube som föddes på ön 1890.

IMG_0839

Tack också till Winga Vänner för att vi får låna deras vackra bild nedan – på deras hemsida finner du all möjlig intressant information; bland annat om byggnadernas historia, hur du besöker ön samt blir medlem i föreningen Winga Vänner. Ett besök på Vinga rekommenderas varmt!

1-1_vinga-hb-no_1024x500

 

IMG_0818

Å stort tack till snälla tjejen som hjälpte mig fota lite hastigt och lustigt vid Lilla Bommen innan hon skulle åka vidare med ”Älvsnabben” – det gällde att passa på när regnmolnen äntligen släppte Göteborg ur sina klor idag 🙂

 

 

50-års festen april: ”Håkan”

Vi tyckte att det var dags att vi gjorde en sjömans-sjal inspirerad av en av Göteborgs storheter: Håkan Hellström! Det lämpade sig ju extra speciellt att publicera detta mönster idag när Hellström säkert förbereder sig som bäst för sina spelningar i New York. Sen är det snart dags för utsålda konserter på Ullevi – kanske vill du sticka dig en ”Håkan” lagom till konserterna?

2016 571

Vi har gjort två varianter: en som vi kallar krage och en som vi kallar sjal. Båda är uppbyggda på samma grundmönster men med tunnare/grövre garn och tunnare/grövre stickor. Det blir därför en lite nättare krage att lägga om halsen eller en stor sjal att svepa in sig i.

Tyvärr har inte vädret i Göteborg med regn, storm och hagel riktigt varit på vår sida denna veckan och de fina bilderna som skulle tagits i hamnen har därmed uteblivit. Istället blir det tills vidare lite inomhusbilder att hålla till godo med tills vårvädret bestämmer sig för att hitta tillbaka.

Senast överförda56