Lucka 2: Lovikka-vantar?

I dagens lucka, 2/12, finner ni ett trevligt erbjudande på lovikka-garn!

Lovikka är inte alls ett namn taget ur luften utan en by som ligger vid Torne älv i Pajala kommun (enligt wiki så var det 61 invånare i byn 2010). För mig som är Göteborgs-baserad är ju inte detta helt nästgårds, utan känns både exotiskt, fantastiskt och  intressant. Varifrån kommer då dskarmavbild-2016-12-01-kl-23-12-02enna nationalskatt? Jo, redan 1892 så utvecklade Maria Erika Olofsdotter Kruka, bosatt i samhället Lovikka, det som kom att kallas lovikka-vanten. Egentligen verkar det som om vantens ursprung var en fel-stickad vante – den var för grov och otymplig enligt beställaren – men sedan insåg man vantens enorma förmåga till att hålla väta ute och värme inne.

Klassiskt så stickas lovikka-vanten i inhoptvinnat förgarn: det gör att det blir tjockt, mjukt och varmt. Efter att vanten stickats så skall den med fördel “ruggas” upp för att bli än mer tålig mot vatten och kyla. På “skaftet” av vanten broderas det traditionellt någon form av dekoration och virkas till den lilla flät-tofsen vid sidan av för att göra det lätt för att hänga upp vantarna på tork.

Speciellt under 30-talet blev stickandet av Lovikka-vantar en inkomstkälla för kvinnor i Tornedalen och trots att företaget hängde med länge, så gick det dessvärre i graven 2007 🙁 Nu är det upp till oss själva att sticka lovikka-vantar i 100% ull som värmer som få vantar kan.

Dagens lucka: köp 3 hg lovikka garn (räcker till 2 par och gratis mönster finns på vår hemsida) och vi bjuder på ett härligt set med strumpstickor nummer 5, 15 cm,  av märket Zing från KnitPro! Vi har valt att ha lovikka-garn från Ullcentrum: ull från Öland, spunnet i Morjärv. Vi har det i tre nyanser – du kan shoppa loss såväl i webbutiken som i butiken på Avenyn.

skarmavbild-2016-12-01-kl-23-53-36

Erbjudandet gäller idag så länge vårt lager av Zing-stickor i storlek 5 mm räcker.

PS: På ett mer personligt plan så lärde jag mig idag att historien visar sig att grundaren av Lovikka hette Nils Ludvigsson Lodvijk och hans far hette Ludvig Joensson…och att byn fick sitt namn efter grundaren. Och i Finland vid 1500-talets slut skrevs Ludvig bland annat Louika och Lodvika. Å så heter min son Ludvig! Lite hit och dit med o, v och …men måste se till att sonen får sig ett par lovikka-vantar omedelabums! DS.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *