månadsarkiv: juli 2008

Priser i augusti

Så här mitt i sommarvärmen vill vi bara lägga in ett litet tips – varje år den förste augusti så sker eventuella prishöjningar på garn inför hösten. Vanligen brukar det röra sig om någon krona hit eller dit, men i år är det på flertalet kvalitéer några fler kronor än vanligt. T ex Alpaca från Garnstudio höjs till 44:-, däremot ingen prishöjning på t ex Eskimo från Garnstudio. Bara ett litet tips om det är så att man tänkt köpa Kid Silk…då kanske man gärna skulle vilja göra det före fredag…

080801 – Ja….det kanske jag skulle fått med – men jag hade inte siffrorna i huvudet på semesterresan utan slängde in inlägget som ett litet tips bara. Alla priser kommer under dagen att uppdateras på år hemsida och i webbutiken.

Höst favorit

Drops 109Denna kofta har bara fastnat…gillar den mycket! Både tekniskt och material mässigt. Den kommer från Garnstudios nya höst kollektion och är fotograferad i dubbel Drops Alpaca.

Visst hänger den också på stickorna…fast i 1 tråd Fabel + 1 tråd Safran. Blir en bra bom-ulls kvalité av det som gör att den är smidig att använda inomhus. Fabel bidrar också till att sticktekniken verkligen kommer till sin rätt (den är stickad både kors och tvärs).

Men den kommer nog att bli gjord i Alaska från Garnstudio också…eller kanske med 1 tråd Alpaca och 1 tråd Cotton Viscose….hmmm, det tål att tänkas på. Skall kanske göra färdigt den jag börjat med först.

Tillägg: det var ju inte lätt för den att förstå som inte sett pågående stickning – men den som är aktuell i Fabel & Safran är inte svart utan tvärtom i nya Fabelfärgen Fun Lilac och Safran nummer 15 – alltså mer cerise röd.

Det här med pulsvärmare

Det hänger mycket stickning på många stickor just nu…

Speciellt detta med pulsvärmare som jag, lite senare än övriga delar av världen, nu har fastnat i. Snabbt gjorda små roliga arbeten där man kan gå loss på både dyra garner – för att det inte krävs så mycket garn eller restgarner – för att det inte krävs så mycket garn. Dessutom gavs möjlighet att utmana strumpstickorna och det är nog inte så dumt ändå :-). Det var nog så att det behövde skrivas för att man skulle ta tag i det. Angora Tweeed

Första paret ut (eller skall jag säga första värmaren ut eftersom jag alltid bara gör en…det behövs ju bara en som modell i butiken) är från Garnstudios nya höstkollektion. Orginalet är i Karisma Superwash – här istället Angora Tweeed – också det från Garnstudio. Garnet har funnits länge – försvann under en period för att sedan komma tillbaka. Den “nya” kvalitén är i princip densamma som innan med denna lilla extra twisten att angoran som inte gör så mycket väsen av sig när man ser nystanet, reser sig upp efter tvätt och bilder en oerhört vacker yta på plagget. Härligt mjuk rosa färg på denna pulsvärmare med Götaplatsen badande i sol som bakgrund.

Virkad pulsvärmareAndra värmaren som gick på ett nafs att göra. Verkligen. Det gick hur fort som helst. Hyfsat stor virknål med generöst byggd virkteknik bidrog till detta. Sen att inte alla trådar är fästa ännu….det är en helt annan sak… Denna variant är också från Garnstudios höstkollektion, orginalet är även här gjort i Karisma Superwash, i bleka vackra toner. På bilden är det istället lite mer dramatiska färger i nya Drops Merino Extra Fine. En uppgraderad merino ull som även den är superwash behandlad.

Sommarvirkning

Tips om ursnygg kofta som är rolig att göra – prisvärd är den också om man väljer att göra den som jag: i grova Virkad kofta i Parisbomullsgarnet Paris från Garnstudio.

Koftan virkas uppifrån och ned, vilket gör att det finns väldigt många avslutningsmöjligheter med den. Jag gjorde som mönstret var tänkt för då fick man nöjet av den lite kluriga virkningen. Min kollega, som istället gjorde den i lyxig Silke-Alpaca, hon struntade i spetsvirkningen och fortsatte över hela koftan med de stolpar som är över oket. Blev också väldigt bra. Eller så gör man stolpar över hela….fast avslutar med den allra sista borden spetsvirkning. Eller så….

En kund häromdagen hade gjort klänningsvarianten på denna kofta men i brunt – tänk på snyggt med svarta byxor under! Själv har jag klänningsvarianten som virkad kjol hängande här på en docka. Gjorde den mest med strandkjol i åtanken, men möjligheterna med den är naturligtvis många.

Orginalet på koftan är gjord i ytterligaren en favorit kombination: 1 tråd Alpaca och 1 tråd Cotton Viscose. Tycker att det ger en lagom värme för ett inomhusplagg. Och så är det väldigt gott att sticka med…

Stick-fastighet

Blev lite tokigt i ett inlägg häromdagen…skulle ju inte vara stickfastighet utan självklart stickfasthet. Men – tanken vandrar genast vidare till om man kan sticka ett hus…eller kanske tova ett tält….?

Alaska på stickorna i sommarvärmen

Att sticka med ull mitt i sommaren kan tyckas lite märkligt…blir det inte väldigt varmt i händerna? Jo, nog kan det väl bli så ibland. Kanske inte valet om termometern närmar sig 30-strecket och vinden är loj i trädkronorna. Men väldigt mycket ull är skön att sticka med året om. Själv känner jag inte att problemet ligger i att det blir varmt om händerna – snarare att man har en extra “filt” i knät som man kanske inte riktigt behövde…

Nu är det dock så att Garnstudio jobbat med den gamla goding-kvalitén Alaska och trixat om lite i färgkartan och gett den ett ordentlig uppgraderat utseende. Garnet har alltid varit en personlig favorit och nu när jag inte hade stickat i det på länge så kom jag på hur gott det är att sticka med. Det kändes riktigt trevligt att ha detta “nya” garn på stickorna.

Vad är det då som hänger på stickorna? Detta med att kunna använda Garnstudios mönster och kombinera dem med deras olika garner – nya som gamla – gör att jag skrotat fram ett bra grundmönster på en barntröja som ursprungligen är gjord i dubbel Baby-ull. Mönstret från den gjorde jag om lite grann genom att sticka på rundstickor istället för fram- och bakstycke för sig. Detta främst för att tröjan nu stickas randig och det blir, förutom mindre monteringsarbete, framför allt färre trådar att fästa 🙂 Färdigt resultat kommer så småningom…

Drops 10-19

Det finns rea kvar…

Det är två fina kvalitéer och många färger som nu tar slut hos Garnstudio: i fredags fick vi påfyllning igen så nu finns det åter lite mer att välja bland.

Det kan vara svårt att hitta fram bland Garnstudios generösa massa av gratismönster, så här är ett par tips på riktigt bra modeller till de kvalitéer som utgår:

higlander tröjaHär är en riktig klassiker i Highlander (modell 75-12 från www.garnstudio.com)- 10 nystan i storlek medium gör att garnkostnaden just nu landar på endast 220:-!! Modeller är med i katalog 75 som är en riktigt bra-att-ha katalog med många trevliga och användbara grundmönster som kan varieras i det oändliga. Just katalog 75 är dessutom en av de gratiskataloger som vi tillsammans med Drops/Garnstudio just nu bjuder på – det är bara att komma förbi butiken och plocka upp sitt exemplar. Se bara till att hinna innan de tar slut…

Appropå grundmönster och Garnstudio – hett tips är länken till Garnstudios stickfastighetssida. Genom att ha koll på de olika kvalitéerna och vilken familj de tillhör så kan man använda ett mönster på helt nya sätt – utan att behöva räkna om det.

 Nedan är ytterligare två godingar för garnet Salsa – användbart, läckert och festligt! Modellerna från www.garnstudio.com är 81-19 och 81-26. Garnkostnad för koftan nu på rean i storlek medium blir endast 174 kronor.

Salsa