Kategoriarkiv: Göteborgskollektionen

50-års festen december: “Göteborgs-Posten”

Vi avslutar årets 50-års firande med en nattsvart poncho. Det är en kombination av tre kvalitéer: Bio-Soft – ekologisk bomull, Brushed Alpaca Silk – borstat garn i en kombination av alpacka och silke samt 301 Componente – svarta paljetter på en svart tunn tråd. Dessa tre trådar bildar något som vi tycker representerar nyårsnatten. Nedtill på ponchon har vi virkat in alla möjliga garner i alla tänkbara färger. Vi ser det som ett fyrverkeri av färg och material!

Vad är då den göteborska kopplingen till detta? Jo, varje år klockan 17.00, sedan många år tillbaka, så bjuder morgontidningen “Göteborgs-Posten” på ett magnifikt fyrverkeri. Detta inspirerade till att skapa ett plagg där nyårsnatten och dess fyrverkerier träffas.


Foto: Per Wahlberg/Göteborgs-Posten

Sen så tillkom smeknamnet “Årskrönikan” av bara farten då man i fransen kan knyta in alla restgarner som man fått över under året som gått. Kanske sitter man och minns sina olika projekt som man gjort under året som gått och samtidigt kanske man knyter nytt av det som kanske inte hade så ljusa framtidsutsikter…

Alla årets mönster i vår “Göteborgs-kollektion” finns i butiken på Avenyn och inom kort även på Ravelry.
Det har varit ett oerhört roligt och inspirerande arbete och det är inte alls omöjligt att det även framöver dyker upp ett par nya varianter då vi har gott om idéer kvar…

Tack till Spårvagnen, Feskekôrka, Gasklockan, Håkan, Paddan, Vinga, Saluhallen, Götaplatsen, Läppstiftet, Ullevi, Gasklockan och Göteborgs-Posten för att ni finns 🙂

Tack till vackra systern Britta för att du hjälpte mig att fotografera “Göteborgs-Posten”!

Tack till Måns på Göteborgs-Posten för att du så smidigt löste att vi fick låna några av era fina fyrverkeri-bilder!

Foto: Anders Hofgren/Göteborgs-Posten

 

 

 

50-års festen november: “Götheborg II”

gothe4Vantar med inspiration från det vackra porslin som gick under tillsammans med ostindiefararen Götheborg när hon snöpligt förliste år 1745 – mer eller mindre mitt i Göteborgs hamn endast 900 meter från sitt mål efter en seglats som varat i över 30 månader.

Den 6 juni 2003 hade man sjösättning för skeppet på bilden – en nästan identisk kopia av originalet som sjönk – byggd med ursprungliga metoder och material. Idag ligger “Götheborg” – när det inte är ute på vift – i Göteborgs hamn, pir fyra vid Eriksberg. Är du sugen på att besöka det så hittar du mer information om det här.

Dessa vantar är inte vårt första Götheborgs-inspirerade mönster. Redan för cirka 20 år sedan gjorde Deisy koftan “Götheborg” och det är också dess vackra blomsterslingor som kommit till bruk igen. Mönster till vanten “Götheborg II”
senast-overforda60Errata: en 8:a hade blivit en 3:a och den skaffade sig mönstret första dagen fick tokig masktäthet – det skall vara 28m/10cm.

50-års festen oktober: “Ullevi”!

ullevi3Vi avslutar jubileumsmånaden med ett sprillans nytt mönster i vår Göteborgs-kollektion: den virkade mössan “Ullevi”! Det var kombinationen av färg och form på stolarna inne på arenan som inspirerade oss till att virka en mössa med utgångspunkt från detta.

Ullevi invigdes klockan 18.15 den 29:e maj 1958. Ett par timmar efter invigningen la Gunnar Gren det första fotbollsmålet på arenan inför en publik bestående av svindlande 49 493 personer. Efter diverse olika tillbyggnader, ombyggnader, förstärkningar mm satte Håkan Hellström nytt publikrekord i år då hans konsert den 5/6 2016 hade fantastiska 70 144 personer i publiken!

Ullevi virkas med framför allt stolpar i tre olika färger. Vi har avslutat vår variant med ett varv med kräftgång i vit för att dra en parallell till hur Ullevi ser ut uppifrån.

ullevi2Vi passar också på att gratulera Sara Blom som har vunnit material till en “Miami” som vi lottade ut förra veckan.

Om en månad kommer det ett nytt Göteborgs-mönster och i samma veva drar vi igång vår julkalender där det som vanligt öppnas en lucka varje dag – välkommen förbi här då igen!

 

50-års festen september: “Läppstiftet”

September sjunger på sista versen och då kommer här månadens Göteborgare.

Vi har valt att med det härliga garnet Bio-Lana från Mondial skapa just “Läppstiftet” “. Randningen fanns där klar – skapad av arkitekten Ralph Erskine och den var liksom redo och klar att bara stickas.

img_1409

Byggnaden tronar nere i hamnen i Göteborg och är en imponerande historia med sina 22 våningar och intressanta utformning. Skanskaskrapan invigdes 1989 och har verkligen blivit ett landmärke i staden.

50-års festen augusti: “Götaplatsen”

Såklart måste vår granne Götaplatsen vara med i vår Göteborgs-kollektion! Här finns det mönster och inspiration så att det flödar vill vi lova. Vi valde att ta till oss valven på Konstmuséet och utifrån dessa leka med dess former i kombination med trappan och linjerna på toppen.

Senast överförda59

Vi har valt att sticka “Götaplatsen” i 100% alpacka – en kvalité som är helt ofärgad och finns i ett gäng naturliga nyanser. De vi valt ligger nära byggnadens karaktär och genom att dessutom leka lite med räta och släta maskor så ger det djup till dessa mäktiga valv som tronar allra längst upp på Kungsportsavenyn.

gota1

Tack snälla fina Götaplatsen för att du är en så strålande granne och bjuder på så mycket vackert och roligt 365 dagar om året!

Vi närmar oss oktober – då blir det festligheter hela månaden lång! Och sedan är det inte långt kvar till årets julkalender – hejsan hoppsan vilken festlig höst som är på ingång!

 

50-års festen juli: “Saluhallen”

salu2Precis överallt så finns det mönster att finna… Ibland döljer de sig smått och litet mellan kullerstenar, grus och tuvor. Ibland är de stora – riktigt stora – så stora att man kanske inte först inser att det är ett mönster. Febelisen som jobbar hos oss är en fena på att hitta just dessa mönster i vår vardag och en dag såg Febe detta – som nu blev en vante i vår Göteborgs-kollektion.

Saluhallen är allt en riktigt anrik byggnad mitt i Göteborg. I och kring byggnaden kan man hitta det bästa av det mesta som har med mat att göra. Hängmörad entrecotê, fina plattfiskar, lagrade ostar, bakelser, korvar, grönaste grönsakerna, bästa bullarna, goaste luncherna, de blommigaste blommorna och mycket mycket mer!

Dessutom råkar det vara så att själva byggnadens kortsida bjuder på ett fantastiskt mönster som nu har blivit till en vante i vår Göteborgs-kollektion. Vi kallar därför juli månads mönster för “Saluhallen”! Det är dessutom nu det är som bäst att starta upp med just vant-projekt – dels är det ett fiffigt litet arbete att sticka med under sensommardagar och dels för att om du börjar nu så är du säker på att ha händerna varma när det blir dags för det.

salu1

Vi har valt ett riktigt favorit-garn: Onions Ecological Wool & Nettles med 130m/50g. Mönstret har vi som vanligt i denna kollektion inte graderat utan är lagom till liten dam storlek. Lättaste sättet att göra det lite större är att ta lite grövre garn och en halv eller hel storlek större på stickorna. 

salu3

50-års festen juni: “Vinga”

57° 38′ N, 11° 36′ O – där hittar vi Göteborgs västligaste port: Vinga! VingaFoto: generöst delat av Tor Svensson via Wikipedia

Juli står precis och gläntar på dörren och vårt mönster denna månad är just Vinga. Vi har inspirerats av tre av byggnaderna på ön som ligger ca 10 sjömil ifrån centrala Göteborg: fyren, båken och lotsutkiken. Alla tre byggnader med gedigen historia och alla tre med intressanta former som vi har kombinerat i denna asymmetriska sjal i blandade kvalitéer. Omsjungen och omskriven av framför allt älskade Evert Taube som föddes på ön 1890.

IMG_0839

Tack också till Winga Vänner för att vi får låna deras vackra bild nedan – på deras hemsida finner du all möjlig intressant information; bland annat om byggnadernas historia, hur du besöker ön samt blir medlem i föreningen Winga Vänner. Ett besök på Vinga rekommenderas varmt!

1-1_vinga-hb-no_1024x500

 

IMG_0818

Å stort tack till snälla tjejen som hjälpte mig fota lite hastigt och lustigt vid Lilla Bommen innan hon skulle åka vidare med “Älvsnabben” – det gällde att passa på när regnmolnen äntligen släppte Göteborg ur sina klor idag 🙂

 

 

50-års festen maj: “Paddan”

Maj står i blom och det är dags för månadens mönster i vår Göteborgs-kollektion!

Göteborg är skönt klädd i grönt och det kändes denna månad passande med ett baby-plagg. Inspirationen kommer från en av Göteborgs mest välkända attraktioner: Paddan-båten!


Fram- och bakstycke fick bli själva båten med sitt gröna inramande däck och blå sitsar. “Sitsarna” är stickade med tekniken “flerfärgsstickning med lyfta maskor”, så tycker du att det är knepigt att sticka med två färger samtidigt så slipper man det på denna modell. Ärmarna blev så självklart kanalen som Paddan färdas på.

Modellen finns endast i en storlek (3/6 månader) men det är en lätt modell att förminska/förstora. Behöver du hjälp med det så är det bara att komma förbi butiken.

Stort tack till Paddan för att vi fick fotografera bland båtarna och hjälp fick vi av en skeppare på plats. 🙂 http://www.stromma.se/goteborg/sightseeing/batsightseeing/

50-års festen april: “Håkan”

Vi tyckte att det var dags att vi gjorde en sjömans-sjal inspirerad av en av Göteborgs storheter: Håkan Hellström! Det lämpade sig ju extra speciellt att publicera detta mönster idag när Hellström säkert förbereder sig som bäst för sina spelningar i New York. Sen är det snart dags för utsålda konserter på Ullevi – kanske vill du sticka dig en “Håkan” lagom till konserterna?

2016 571

Vi har gjort två varianter: en som vi kallar krage och en som vi kallar sjal. Båda är uppbyggda på samma grundmönster men med tunnare/grövre garn och tunnare/grövre stickor. Det blir därför en lite nättare krage att lägga om halsen eller en stor sjal att svepa in sig i.

Tyvärr har inte vädret i Göteborg med regn, storm och hagel riktigt varit på vår sida denna veckan och de fina bilderna som skulle tagits i hamnen har därmed uteblivit. Istället blir det tills vidare lite inomhusbilder att hålla till godo med tills vårvädret bestämmer sig för att hitta tillbaka.

Senast överförda56

 

50-års festen mars: “Gasklockan”

Ett landmärke av rang är på väg att gå ur tiden. Det har i många år varit aktuellt att riva den höga burk-formade byggnaden som inte längre är i bruk, men en familj pilgrimsfalkar har år efter annat ställt till det. Nu verkar det som att denna sommar är byggnadens sista och vi tog tillfället i akt att uppmärksamma byggnaden som har så många fina strukturer. Det blev ett självklart linne där vi framför allt lekt med avigmaskor.

FullSizeRender

Mars är på sina sista timmar och det har varit en händelserik månad – kanske framför allt för att Stickfest i Väst ägde rum helgen före påsk och nära 300 deltagare var på olika sätt med under vår 10:e SiV på västkusten! Marstrand och Villa Maritime bjöd verkligen upp till dans och bjöd på utmärkt väder och fantastisk service! Tack alla härliga deltagare för att vi tillsammans gjorde helgen till en sådan härlig stickfest!

Under april så händer det en del del annat kul! Den 16 april är det dags för det som numera har blivit en tradition: “Det våras för Avenyn!“. En fest för att fira att våren är här och mellan 11-16 händer det saker längs med hela Avenyn. Vi har öppet till 16 denna lördag och har specialpriser på härliga vårliga saker, men framför allt stor utförsäljning av handstickade modeller till riktigt bra priser!

Den 24 april klockan 13 är vi på plats i samband med att Bio Roy har en specialvisning av Stickspåret. Det blir lite stickcafé – för den som behöver assistans eller för den som bara vill sticka tillsammans, vi har bjudit med Angoragarnet som kommer med sina fina angoragarner och Bohussticknings-kits samt att regissören Kjell Andersson är på plats och pratar om sitt arbete med filmen. Biljetter köper du via Bio Roys hemsida.

Sen är det Valborg och då kommer vår del av Avenyn stå klar efter hösten och vinterns byggnationer och vi ser med spänning fram emot hur det kommer att se ut utanför biblioteket…

IMG_0257