månadsarkiv: februari 2009

Dreamknit i Göteborg

Skulle man befinna sig i Göteborg i helgen så kan man passa på att delta i Dreamknit en timme eller många. Man måste anmäla sig till arrangörerna innan man kommer och detta gör man enklast på dreamknit@hotmail.com – en mailadress som du har koll på hela helgen.

En Göteborgsbloggare som verkligen har koll på stickläget 🙂 har skrivit en bra sammanfattning om det hela på denna länk.

Sommar i sinnet

Härlig ny kvalité från Debbie Bliss är uppackad. Mycket pastell fast också lite mer färg i form av till exempel en underbar grön Löv kofta(med på fotot av snygge-koftan här). Garnet heter Eco och är i 100% bomull – garnet är fair trade och framtaget med både ekonomisk och social utveckling i åtanke. Man har till exempel satsat på ett bra samarbete mellan bomullsodlarna, deras familjer och industrin. Därtill har man inte använt kemisk besprutning eller gödsling vid odlingen. Vid färgning använder man giftfri färg och man återanvänder vattnet efter färgning och lägger det på flaska så att det kan användas som dricksvatten.

…..och så är det gott att sticka med!

45:-/50g och med en masktäthet som håller sig runt 18m på 10 cm och stickor 4,5mm.

Nytt i hyllan – våren i antågande

Som på en given signal så dundrade flera av vårens nyheter in idag – först till att stickas är “Just Bamboo” från Sirdar. Lovande kvalité: lite lätt blankt bandgarn i 100% bambu. Bambu är ju en relativt ny kvalité som är skön mot huden och svalkar då den skall göra det och värmer då den skall göra det.

Sticka småvarmt

Underbar ny bok från Johanna Wallin har kommit in i butiken. Johanna kan verkligen konsten att jobba med detaljer och det är riktigt fina saker i boken. Den finns i butiken men kommer inom kort också i webbutiken www.garnshoppen.com

Själv var jag tvungen att genast sätta igång med ett halsband i I-cord länkar i glittergarnet Nora – färg “Champagne”….

Sticka småvarmt

Förgarn

Skulle ju visat denna för längesedan för kvalitén blev så himla go’ och färgerna blandade sig fint. Det är en sjal där Förgarn från Ullcentrum (garn som liksom inte är färdigspunnet – mjukt, lätt, billigt, vackert, drygt och går av väldigt, väldigt lätt) har stickats tillsammans med 1 tråd Vivaldi från Garnstudio. Vivaldin är röd och har som främsta uppgift att ge stadga till Förgarnet, även om dess fina ludd ger en extra mjuk känsla åt sjalen. I kanten har sedan Vivaldi helt uteslutits och endast dubbelt förgarn använts.

rödmel förgarn

Micro färgning

Med micro menas dels “i liten skala” och dels i mikrovågsugnen… Vi har sedan en tid Ullcentrums förträffliga små färgpåsar till försäljning (15:-/färgpaket – finns i ett 10-tal färger). Fördelaktigt förpackat med färg, eganal och recept tillräckligt för 3 hg garn. Detta var jag ju tvungen att testa på lite olika varianter som vi har i butiken.

Viljan till att färga garn är stor – erfarenheten inte lika… Tog till mig av vad som stod i receptet och blandade det med goda råd från kollegan och kloka färgare från vårt stickcafé på rosa/lilaJup’s. Det hela slutade med att stora sylt-kastrullen och spisen blev lämnade åt sitt öde och ugnsform och mikrovågsugn blev använd. Själva färgresultatet är väl av lite varierande karaktär – men det var ju precis hur kul som helst! 

På bilderna är det i alla fall: helrosa – variant som var tänkt att gå från cerise till orange -Nitors ullfärg satte sig till och med på virkgarnet 8/4. Intill den en melerad där fyra färgblandningar användes på 1-trådigt ullgarn från Ullcentrum – inte nog med att det funkade bra, garnet blev väldigt mjukt och följsamt efteråt.

Undre bilden var det turkos/blå/grön som hamnat i blå/turkosblandningen: stora härvan är en L.O.O.Y som blev mustig och drog till sig färg snabbt och lätt. Mini-härvorna är ljusturkos respektive ljusgrön Alpaca som fick bada i turkos färg. Den riktigt blåklintsblå är dotterns färgning av ett nystan naturvit Fabel (som först gjordes om från nystan till härva). Hon önskade blått garn och blått är det – en riktigt vacker, lite, lite melerad blå.