Kategoriarkiv: Skyltfönstret

Lucka 18: Tänkvärdheter :-)

Idag blir det lite tänkvärda ord i luckan! Det finns en liten bok som heter “At knit’s end – meditations for women who knit too much” av Stephanie Pearl-McPhee (det skall nämnas att boken behandlar såväl kvinnliga som manliga problem 😉

Fritt översatt från sidan 56 i den boken så finns står följande att läsa:

skyltWe cannot waste time. We can only waste ourselves. – George M. Adams. 

Ibland när jag stickar så kommer det upp människor till mig och säger saker som till exempel “Åh jag önskar att jag kunde sticka, men jag är liksom bara inte den typen av människa som kan sitta och slösa bort tid på det sättet”. Hur kan stickning vara slöseri med tid? För det första, jag sitter aldrig och bara stickar; jag stickar och tänker, stickar och lyssnar, stickar och tittar. För det andra, du slösar ju inte bort tid när du får ett användbart och vackert projekt som resultat. 

Jag skall påminna mig själv om att inte alla förstår. Jag skall försöka att hålla mig från att fråga andra vad de gör när de tittar på TV.”

Sen har vi en annan liten bok med tänkvärdheter som heter “Knitticisms…and other purls of wisdom”. I kapitel 2 avhandlas något som vi upplever i butiken varje dag och här kan vara några bra anledningar att lägga på minnet:

2“Ofelbara ursäkter för att köpa garn:

1. Denna färgen – kan kanske eventuellt – någon dag utgå. 
2. Utan allt det där garnet så kanske ditt lager av stickor kommer att rosta. 
3. Du behöver alltid accentuerande färger – och du behöver alltid grundfärger till dina accentuerande färger. 
4. Det är bäst att shoppa på sig nu – det kan bli en bristvara! 
5. Garn behöver man inte laga, damma, skrubba eller dammsuga. 
6. Garn isolerar huet.
7. Det är olagligt att stjäla det. 
8. För att stödja fårägare. 
9. Endast en härva till gör ju ingen skada. 
10. Du sparar bensin – istället för att åka fram och tillbaka till butiken senare eftersom du vet att du ändå kommer att köpa det. 
11. Det är billigare än terapi. 
12. Garn är inte fettbildande.”

PS Nu är det snart endast en månad kvar till anmälan till Stickfest i Väst-2015! Före julafton kommer hela programmet att stå färdigt och sen gäller det bara att hänga på låset klockan 20.00 den 20 januari 2015. För mer information: www.stickfestivast.se DS

Lucka 10 – vinnare av alpacka och “apps”

Verkligen fantastiskt roligt att det var så otroligt många som tog sig tid att vara med i gårdagens utlottning! Så himla roligt tyckte jag att det var, så jag drog två vinnare istället för en. Med hjälp av slumpgenerator har vinnare dragits och grattis säger vi till: Ulla och Asfaltsflickan!

glitterIdag slår vi ett slag för det där lilla extra som man göra med sitt stickade i form av band och applikationer. Några av de band vi har till försäljning ger vi idag 10% rabatt på. Du hittar dem antingen i butiken på Avenyn eller i webbutiken.

Än så länge hittar man inte en endaste liten knapp i webbutiken – men vi bygger vidare och senare kommer man att hitta dels Garnstudios sortiment av basknappar men också några av alla de knappar vi har via t ex Adriafil, Modeknappen och Trend-Tex.

Mössan på bilden är en enkel modell i grova garnet Eskimo som vi kallar “Katja”. Där har vi sytt fast en bred paljettresår längs med nederkanten. Sen sitter det ju också en stor paljettfjäril på mössan – om man skulle vilja synas ordentligt 😉

Beställer du i webbutiken så uppger du koden “Jul1013” när du kommer till “kassan” så får du rabatten på de utvalda banden. Är du i butiken så får du självklart rabatten per automatik.

Virkig sommar

Som om att det inte har varit virkat på modet under ett par säsonger så spås det fullkomligt explodera till denna säsong. Virkat går givetvis att använda året om men blir väldigt fint och läckert i ljusa färger i somriga plagg. Här två nygjorda plagg i tunna Safran i ponchon (från Garnstudios nya sommarkollektion) och en kofta (från en äldre säsong) som kan göras antingen som kofta eller tröja i till exempel Muskat.

Sen går det alltid att ge sig hän åt mormorsrutor… I soffan behövdes en ny pläd då det är ett evigt gnabb om den mjuka i Eskimo som funnits i ett par år.

Med inspiration av en mormorsrutefilt hos Garnstudio blandades här Lima/Muskat/Cotton Viscose med Vivaldi. En lite större virknål som till exempel 7 mm så bygger varven på i rask takt och tack vare den stora storleken på rutorna så blir det inte så mycket montering.

Mitt i november

Omskyltat inför julstickningarna med lite av varje. På dockorna från höger till vänster har vi som nedan förklarat:

Kjol i Karisma med snyggt inlagda flätor i nederkanten som följer med upp i sidorna. Garnkostnad otroliga 182:- i storlek medium. Till den är det flätstickad kofta i Nepal som har extra fina intagningar i flätorna. Stor “löskrage” som man kan stuka till lite hur man vill – gjord i glittriga Dazzle tillsammans med Andes på stor rundsticka.

Nästa dam har omtyckta tunikan i Nepal som stickas på rundsticka 7 – på mönstret finns den i två olika längder.

Ett snäpp till vänster har vi en favoritkofta i Alpaca – också den oslagbart pris (174:-) med den Alpacafest som pågår. Här var det knapparna (röda sammetshjärtan) som fick bestämma färg på inslaget i koftan. Spetssjal i Lace runt halsen.

Längst till höger en kofta som inte alls blir till rättvisa på bild och på skyltdocka – den skall helst provas för att fallet i plagget skall komma till sin rätt. Återigen Nepal – denna gång i juligaste rött.

Nedanför lite mössor i Kid-Silk + Alpaca samt en i Malitza som verkar ha stukat till sig lite åt fel håll – hänget skall ju inte vara i ögonen utan i nacken!

På lilla skyltdockan hänger fina julkoftan – lite förändringar från orginalet…inga blad vid blommorna, mjuk Baby-Merino istället för Safran och lite glammig Cotton Viscose i rosorna.

Sista rosa dagen i skylten

Imorgon skall det “våras” på Avenyn – uteserveringarna öppnar och det är mycket som händer – allt finns sammanställt på Avenyns hemsida. Vi bjuder t ex på tävling, “levande” skyltfönster, lite vår-specialpriser och har stickat in ett och annat utanför dörren…

Innan skyltningen ryker kommer lite tips på hur man kan utnyttja Garnstudios stora mönsterarkiv genom att byta garn vilket vi nästan gjort på samtliga plagg i fönstret:

Från vänster:
Kofta med två trådar Baby-Alpaca Silk – fick ett helt annat snitt än orginalet i Alaska pga av att kvalitén nu tillförde ett annat fall. Lite lurig att sticka med mycket detaljarbete.

Kofta med en tråd Fabel och en tråd Vivaldi – genom att nyttja ett flerfärgat garn behövde man inte byta färger på följetråden som gjordes från början. Enkel att sticka och kul att montera med sömmarna utåt.

Lilla rosa koftan med blomknappar är en sommarfavorit – enkel, i Vienna, på rundsticka och sitter fint på (orginalet gjord i Verdi). Runt halsen en enkel trekantssjal med Adele’s fina Ribbon Yarn och enfärgad mohair i kombination.

Virkade koft-kappan i Ice är en återkommande favorit – från början gjord i Highlander men ofta vald att göras i Eskimo. Nu finns också Andes som bra alternativ till plagget. Runt halsen…..ja, det är bara en ostickad härva med bandgarnet Giotto från Colinette. Har man inte sticktid så är det ett utmärkt alternativ.

På dockan är det ett set i Baby-merino och Drops Merino Extra fine och på skyltdockan utan underkropp – där har vi inte gjort några ändringar alls…..nästan…vi uteslöt knapparna och lät koftan få vara öppen.  

Love 2010 hos Deisy Design

 

Vi drabbades av bröllopsyra och har därför gjort varsin brudklänning. Samtliga finns nu i vårt skyltfönster under en tid.

Längst till vänster är Lindas korta klänning som vi kallar “Vigsel i Rådhuset”. Stickad nederdel med virkad överdel, tunna axelband: 1 tråd Safran tillsammans med 1 tråd Cotton Viscose. I det virkade infällt lite glitter i färgen “Champagne”. Över axlarna en axelvärmare i kombinationen 1 tråd Cotton Viscose och 1 tråd Kid Silk.

I mitten har vi Febelisens “Vigsel vid havet”. Stickad uppifrån och ned i bomullsgarnet Muskat. Bysten är stickad med “vändvarv” och i ryggen är det ribbstickat för snygg passform. Under kjolen är det massor av tyll för att ge kjolen det rätta “vippet” och halternecklösningen upptill är gjord med ett färdigt tyllbaserat band.

Till höger ståtar Deisys “Vigsel i kyrkan”. Långklänning i enkel Alpaca slätstickat liv med utökad rätstickning i kjolen och på ärmar. Längst ned och vid ärmsluten är det en grädde av volanger i mohairgarnet Vivaldi och några stänk med allra tunnaste glittertråden i silver.

Deisy och Febe har gått den tunga vägen och räknat och stickat och provat så mönster på deras klänningar kommer att finnas att köpa i butiken. Min egen….ja, det blev en liten genväg via Garnstudios digra mönsterskatt….

I fönstret i maj

Längst ned till vänster är ett litet set i Baby-Merino från Drops (nu till 30% rabatt). Supermjukt och härligt garn, maskintvättbart och i princip det enda ullgarn som min son tycker är helt ok.

Ovanför sitter på dockan en kofta från senaste Drops kollektionen i dubbel Alpaca (nu till 30% rabatt).

Nästa docka som är lite kortare i rocken är fina koftan i Kid-Silk och Alpaca (både nu till 30% rabatt och här är det verkligen passa-på-läge). Kommer från senaste Drops-kollektionen men vi valde att endast sätta tre lite större knappar istället för fler som det är på orginalet.

Mittendockan är helt klädd i stickat: kjol i Fabel (nu till 30% rabatt), rätstickad och stickad på längden. Till det en användbar topp i Muskat och en liten bolero-variant i kombinationen Cotton Viscose och Kid-Silk (den senare nu till 30% rabatt).

Lite på sniskan är dockan med blekrosa kofta i Nepal (nu till 30% rabatt) – var med i vinterns kollektion från Garnstudio. Över axlarna hänger fina lyx-sjalen i Art Yarns Silk Rhapsody och Malabrigo Lace.

Längst till höger hänger vår egen barntröja “Lilla Hjärtat” i Muskat och på sista dockan sitter väldigt användbara, lättstickade och snygga koftan i M&K Lin. Härvorna som ligger där visar vilka färger garnet finns i. Över axlarna på den är en enkelstickad, men oerhört läcker sjal i Adele’s Mohair och Adele’s Ribbon yarn.

Sista gula dagen

Det har varit lite svårt att skilja sig från påskriset i år. Det är så charmerande med alla sina fina gröna små blad att vi liksom valde att påska till det lite extra länge. Men nu blir det byte, men några tips angående de plagg som varit i fönstret, från höger:

Ljusgul kofta med kort ärm i Paris – sitter urbra på och genom att göra den i Paris blir den både lättskött och riktigt prisvärd.
Den gula boleron – så otroligt rolig att göra! Valde lite andra varianter än orginalets för här finns det verkligen utrymme att laborera med garnkvalitéer. Koftan är matchad med kjol i Bomull-Lin som är enkel att sticka och sitter väldigt bra på.
Längst fram är också en riktigt bra modell – stickad i M&K Lin och materialkostnad i storlek medium ca 270.- Stickor nummer 6, endast rätstickning och den ensamma knappen kan varieras i det oändliga.
Kofta med grön sjal på axeln – sitter på utsidan av årets Drops katalog 118 och är gjord i Bomull-Lin. Garnet passar verkligen modellen för man får till det rätta fallet i plagget.
Kofta i Nepal i naturvit – orginalet är gjort i två trådar Drops Alpaca – men man kan enkelt använda t ex Nepal, Paris eller Alaska till denna användbara koftkavaj. Under denna är det ett långt linne som kan stickas enfärgat eller med det självrandande Muskat Soft – lite klurig att sticka men väldigt rolig att göra.

…och bara för att det ser så fint ut i hyllan så slank det med en liten Noro bild…

Fint och rött i fönstret

Nu har det varit röda saker som suttit på stickorna och blivit avmaskade:

Röda koftan i Eskimo stickar man fort och är oerhört roligt att göra. Är från Garnstudios senaste kollektion som finns på webben – längtar man efter de tryckta katalogerna kommer de runt v 50/51 till butiken. 4 nystan Eskimo till minsta storleken:

Eskimo baby

Sen var det väldigt roligt att sticka denna kofta i Reiki från Onion – det är ett garn som randar sig själv (finns inne i två färgställningar). Fram och bak stickas i ett stycke med enkla spetsmönstret enligt principen “sticka ihop maskor, öka genom omslag”. Ärmen är lite fint trekvartslång och kragen stickas i ett på rundsticka i bred ribbstickning.

Kofta

Vidare har det stickats halsdukar – tänk: finns det någon hejd på Röd halsdukhur enormt mycket trevliga och kul halsduksvarianter man kan göra?? Den röda är stickad med två nystan Eskimo i ribbstickning, alltså inte så lång och bred – desto längre och bredare blir den när man smygvirkar fast längder av Big Ball Funny längs med 3 av halsdukens sidor.

Den grå halsduken är ett utmärkt alternativ om man vill ha lite rött… Stickad i grått L.O.O.Y där man utökat ett antal maskor som direkt har avmaskats och på så sätt bildas “fransen”. I varje frans är det sedan fäst en liten röd tofs. Är man trött på det röda byter man det till annan färg eller slopar det helt.

Den goa, grova halsvärmaren under tomten är stickad enligt Garnstudio mönster: rundsticka 15 och 2 nystan Polaris.

 grå halsdukar

Nystickat

Ibland glömmer man alldeles bort att faktiskt få med saker och ting som blir färdiga från stickorna. Sensommar på AvenynBilden på koftorna är väl sådär, lite väl mörk…det är svårt att inse att det faktiskt var så här vacker på Avenyn i Göteborg då bilderna togs. Så soligt så att det inte ens gick att ta vettiga kort på skyltfönstret som nu är klätt från topp till tå i rosa och lila. Ännu mer otroligt var det att förstå att det var så där soligt och fint förra lördagen när denna lördagen klädde samma aveny i ett grått ösregn…

 Skyltfönster i september

 Koftorna nedan är i alla fall stickade i dels rosa Chunky Tweed från Debbie Bliss – härligt nytt garn som är väldigt trevligt att sticka med, stickor 8mm. 100% ull och faktiskt maskintvättbart i 30 grader trots att det inte är superwash behandlat.

Den lilla koftan i blått är en personlig favorit som vi har haft uppstickat många gånger fast i gjort lite förändringar och använt olika garner. Här är Fabel använt och stickor 2,5mm. Den är stickad i ett stycke och grundmönstret finns hos Garnstudio. Skillnaden mellan denna och orginalet är att jag stickat slätstickning istället för rätstickning. Man får då modifiera måtten lite eftersom rät- och slätstickning uppför sig lite olika.

Baby kläder