Kategoriarkiv: WIP

Det våras för Avenyn 2014

 

varas

På lördag kommer våren till Avenyn! Mellan 10 och 12 har vi “stickproblemsverkstad” i butiken. Har du något problem du behöver hjälp med? Montering, mönster som krånglar, maskor som inte gör som du vill eller annat. Välkommen förbi!

Det kostar ingenting men det är begränsat antal platser så anmäl dig att du kommer förbi till info@deisydesign.nu

Handlar du för över 100:- bjuder vi på en liten vårpresent mellan 10-14!

Samtidigt i området pågår det alla möjliga aktiviteter under eventnamnet “Det våras för Avenyn“!

På bilden är det en kombination av bomullsgarnet Safran och Brushed Alpaca Silk som vid det här laget har blivit modellen nedan.

21-1

 

Virkig sommar

Som om att det inte har varit virkat på modet under ett par säsonger så spås det fullkomligt explodera till denna säsong. Virkat går givetvis att använda året om men blir väldigt fint och läckert i ljusa färger i somriga plagg. Här två nygjorda plagg i tunna Safran i ponchon (från Garnstudios nya sommarkollektion) och en kofta (från en äldre säsong) som kan göras antingen som kofta eller tröja i till exempel Muskat.

Sen går det alltid att ge sig hän åt mormorsrutor… I soffan behövdes en ny pläd då det är ett evigt gnabb om den mjuka i Eskimo som funnits i ett par år.

Med inspiration av en mormorsrutefilt hos Garnstudio blandades här Lima/Muskat/Cotton Viscose med Vivaldi. En lite större virknål som till exempel 7 mm så bygger varven på i rask takt och tack vare den stora storleken på rutorna så blir det inte så mycket montering.

Ella Rae är oemotståndligt!

Vilken härlig Lace Merino  från Ella Rae som landade i butiken häromdagen! Maken till mjukhet och följsamhet får man leta efter – därtill ett gäng med vackra färg.

229:-/100g ligger härligheten på och det är enormt drygt (420m/100g) och till detta pågående arbete  -babytröja i liten storlek – kommer det att räcka med 100g. Ett par spetsstickade pulsvärmare hänger också på ett par stickor i butiken…

Sista veckan för pågående intro-priser!

Till och med den 14 februari fortsätter introduktionspriserna på Andes och Baby-Silke Alpaca. Vi har gott om färger inne och hinner få flera leveranser före måndag (dock ej av naturvit Baby-Silke Alpaca som tagit slut hos leverantören).

VIP just nu (ett bland många) är en kortärmad kofta i dubbel Baby-Silke Alpaca. Blir ett helt annat fall i plagget än om man gör den som i orginalet den till känslan grövre Alaska. Väljer också att endast sätta tre knappar – från mitten av koftan och uppåt.

Nu är alla maskor på samma rundsticka och det stickas uppåt över oket – helt plötsligt går det oerhört fort för det försvinner så många maskor genom raglanminskningen hela tiden. Baby-Silke Alpacan använd är i precis den där blekrosa puderfärgen som syns så mycket i år och som kan vara lite lurig att hitta.

Höstfärger och Råda

Naturen börjar inspirera…när man ser lönnbladen utvecklas till de mest fantastiska färgfyrverkerier då får man lust att gå loss på just dessa färger. Här en bild på ett WIP: poncho stickad uppifrån och ned, lite glesare och med härliga färger i goa kvalitéer: In-Silk, Silk-Garden, Diva och Azapa. Tror nog att man i princip skall kunna klara sig på ett nystan/härva av vardera, st 8. Eller kanske endast mjukaste Azapa…det skulle ju inte vara så dumt heller?

Befinner man sig i närheten av Råda och Mölnlycke imorgon så blir det stickträff där kl 19, föranmälan krävs.

WIP

Det kan helt klart konstateras: dessa stickor matchar inte stickningen… De är inte alls dumma att sticka med, men ibland kan man helt “sticknördigt” känna att garn och stickor också skall vara fina att titta på. Skulle helt klart ha haft ett par KnitPro i detta fina nya garn från Araucania som heter Azapa. Ett annat garn från samma ställe är Copihue som vi just nu har till specialpris i webbutiken: ta tre betala för två (gäller naturligtvis också i butiken på Avenyn – så långt lagret räcker).

Azapa har vi inne i ett par färger och det blir väldigt fint och mjukt. I mössan här lades in lite rosa Nora för att…ja, mest för att det var kul…men också för att det gav lite extra stadga.

Vill man inte ha glitter så finns det en rosa Drops Alpaca som hade varit perfekt att lägga till. Efter kanten är glittret släppt för att inte få så mycket stadga i mössan utan lite mer “pös”.

Ja då var det lite reatips igen…

I pågående sommargarnsrea så finns det en sak som man verkligen kan passa på att göra: virka/sticka roliga grytlappar! Även om man går loss på många olika färger så blir det hela väldigt prisvärt. Här är det stickat i glada färger i Paris på en 40 cm rundsticka och därefter virkat runt lappen med lite mer färg. Gör man det så här: i Paris och flerfärgsstickning så blir det en riktigt tjock och effektiv grytlapp. Fem färger är använda och då räcker garnet till ett par. Får väl kategoriseras som ett WIP då det är lite trådar kvar att fästa…

Lite mer detaljerat mönster – om man skulle vilja sticka in t ex katter i rader eller lite mer “smått” motiv – då är Safran det bästa alternativet.

Naturligtvis så kan ju grytlappen dessutom vara rund, triangelformad eller inte alls stickad utan traditionellt virkad. Virkar man med fasta maskor men tar endast i ena bågen på efterföljande varv får man en fin randningseffekt. Har gjort det i t ex Debbie Bliss “Eco” som blev väldigt bra….just den grytlappen finns för tillfället just nu i Marstrandsbutiken. Däremot finns mönstret på den nu bland våra gratismönster.

WIP på reatips 1

Gillar verkligen att sticka i Eskimo…det är så – ja, mysigt! Fort går det också. 15 nystan kommer att vara gjorda på ett kick. Trevligt mönster i största allmänhet dessutom. Funderar på om samma mönster inte skulle kunna bli hur bra som helst i lin. Den virkade kanten har jag tidigare lagt kring skaftet kring en socka och den är lite komplicerad men väldigt rolig att göra.

gronsjal

Av stickorna och på stickorna

Var tvungen att sätta händerna i den nya Classic Alpaca direkt och resultatetPulsvärmare blev en lösärm…eller kanske man kan kalla det lång pulsvärmare? Det är väldigt inne med just lösärmar i höst – helst till grova koftan med kort ärm. Den som syns på bild är stickad med 1 tråd Classic Alpaca och 1 tråd Drops Alpaca för att ge en liten, liten turkos/lila färg till det blå. 1 Drops Alpaca och 2 Classic Alpaca räcker till “min” längd, ca 32 cm, vill man ha lite längre för att få till lite mer rejäl ärm så är det 3 Classic Alpaca och 2 Drops Alpaca som gäller.

 Man har det ju inte roligare än man gör sig så virkade på en liten volangkant nederst med endast Drops Alpaca och på denna kant syddes fast ett par lila paljetter. Därtill virkades en liten, liten blomma med Drops Alpaca och lila Glittertråd…så blev det lite glammigt också för den som gillar det.

Socka på GInte alls glammigt men väl så lyxigt att både sticka med och bära är Austermanns aloe vera och jojobabehandlade strumpgarn. Detta är inte av stickorna utan endast förbi hälen. Väldigt gott att sticka med och alldeles speciellt lyxig blir känslan med ministrumpstickor (endast 10 cm långa) i rosenträ. Sockan är en storlek 32 därför räcker det med dessa stickors längd – vill man göra vuxenstorlek så finns ju dock 15 cm i både bambu och fina björkstickorna från KnitPicks.

Höst favorit

Drops 109Denna kofta har bara fastnat…gillar den mycket! Både tekniskt och material mässigt. Den kommer från Garnstudios nya höst kollektion och är fotograferad i dubbel Drops Alpaca.

Visst hänger den också på stickorna…fast i 1 tråd Fabel + 1 tråd Safran. Blir en bra bom-ulls kvalité av det som gör att den är smidig att använda inomhus. Fabel bidrar också till att sticktekniken verkligen kommer till sin rätt (den är stickad både kors och tvärs).

Men den kommer nog att bli gjord i Alaska från Garnstudio också…eller kanske med 1 tråd Alpaca och 1 tråd Cotton Viscose….hmmm, det tål att tänkas på. Skall kanske göra färdigt den jag börjat med först.

Tillägg: det var ju inte lätt för den att förstå som inte sett pågående stickning – men den som är aktuell i Fabel & Safran är inte svart utan tvärtom i nya Fabelfärgen Fun Lilac och Safran nummer 15 – alltså mer cerise röd.