månadsarkiv: oktober 2010

Verdi & Alpaca Bouclé

Otroligt efterfrågade har de nya kvalitéerna från Garnstudio varit och idag kom de in: Verdi är enormt stora nystan á 350g i fem färgställningar (en av dem syns på bild) – kul om man t ex vill göra en virkad pläd och Alpaca Bouclé är mjukaste alpacablandningen med små, små “öglor” på som ger fin bouclé effekt – ett lätt material i sex naturfärger.

Dessa två finner man nu under en introduktionsperiod till 30% rabatt så ett nystan Alpaca Bouclé kostar endast 25:-/50g och till ett plagg krävs bara ca 6-8 nystan!

20 år på Avenyn!

Vi firar hela denna vecka,18:e till 23:e oktober 2010, att det redan är 20 år sedan vi flyttade från Eklandagatan till Kungsportsavenyn!

Firar det hela gör vi genom att alla som handlar för över 120:- till ordinarie pris under veckan får en “Deisy-dollar” värd 20:- att handla för vid ett senare tillfälle!

“Fyndhörna”

Med anledning av alla nyheter som har kommit och är på ingång så rensar vi lite i sortimentet och har rea på bland annat Freedom Spirit, Debbie Bliss Luxury Tweed, Diva från M&K, massor av reapaket med blandat innehåll mm.

(Rean började idag 16/10 och håller på tills det är slut i det där “hörnet”.)

Djupdykning i Drops-arkivet del 2

När vi nu är inne på temat – “modeller vi minns….och inte skall glömma bort” – så är detta också en fin kofta. Orginalet , 79-21, stickades i ett par olika färger av Vivaldi tillsammans med Silke-Tweed.

Nu finns ju inte Silke-Tweed längre utan det är här utbytt mot en av de nya färgerna i Fabel. I och med att koftan stickas i olika partier så utnyttjar man garnets infärgning bra och det blir fina effekter av randningen i garnet. Vill man inte ha randningen utan hellre partier i olika färger som i orginalet då tar man med fördel Alpaca istället.

Här är däremot måtten lite stora…tänk en storlek mindre än vad du brukar göra så får man en kofta som har det där lite “over-sized” utseendet som många söker.

Djupdykning i Drops-arkivet del 1

Det finns så mycket fint bland alla tusen Drops mönster och det är lätt att man glömmer att titta på tidigare kollektioner. En del av de äldre modellerna behöver eventuellt trixas lite med vad gäller måtten för t ex ärmhål dock.

Denna behöver man däremot inte göra några sådana ändringar på. Det är modell 83-7, en kofta med riktigt fina detaljer: kragen har en snygg lösning i att den dels har en dubbelvikt kant och därefter är stickad i dubbelt garn till skillnad från resten av plagget, lite intagningar i sidan gör att den sitter snyggt på och flätorna har en snygg montering mot axeln. De stora fina knapparna i plagget gör ju också sitt till. Stickad i Eskimo så den är inte bara snygg utan också snabbstickad!

Fina kusinbarn gör dessutom plagget ännu snyggare – tack för hjälpen Louise!

Kul stickat…

…som inte kändes så kul från början…

2 nystan av Noros Silk Garden och lite snedstickning på det visade sig bli riktigt bra. Bilden ger knappt rättvisa till färgerna i det stickade för de är riktigt, riktigt klara – man blir liksom på gott humör av den!  Enkelt rätstickad med lite teknik på hur det stickas gjorde att färgerna blandade sig suveränt. Som det sades till mig i på helgens Förfest till Stickfest i Väst: “bara forsätt sticka du så skall du se att det blir bra”. Ibland blir man inte helt övertygad hur många som än säger det, men det blev verkligen bra så tack till alla uppmuntringar på vägen.

Kantades med liten virkad picot och Incawool i färg som samtidigt matchade och bröt mot den valda Silk Garden färgen.

Malabrigo sock

Nytt i hyllan är Malabrigo Sock som vi fått in ett mycket begränsat antal i ett par färger. Samma vackra färger och samma mjukhet som i kompisen Malabrigo Lace men spunnet lite hårdare. Det är kanske inte ett sockgarn i ordets traditionella mening då det inte innehåller några konstfibrer utan består helt och hållet av den allra mjukaste merinoull. 100g i varje härva, ca 420 meter = 198:-

Mössdax

Plötsligt blir det kallt om öronen och då skulle man ju gärna haft mössan färdig….i går….

Snabbstickad och helt rätt är det att sticka en mössa med lite häng, i halvgrovt garn (Alaska), ribbstickat och då klämma in lite “Pippi”-mönster på den.

Vill man jobba lite mer så kan man rekommendera mössan “Elin” nedan. Det är en typ av universalmönster för den kan varieras oerhört mycket. 92m, halvgrovt garn (ca 17m/10cm), rundsticka 4 (gärna 3,5 i kanten). På min användes Incawool och jag stickade 2rm, 2am i ett par cm innan det fortsattes med 1rm, 3 am uppöver till önskad höjd. När man vill börja med intagningar så kan man göra det lätt för sig och bara sticka ihop maskorna 2 och 2 under ett par varv…passar bra om man skall ha mössan lång med “häng”. (Denna är dock mindre i formen och lite klurigare intagning.)

Denna mössa utan att byta resårstickningsvariant blir också lätt till en klassisk “sotarmössa” – fortsätt bara med 2rm, 2 am uppöver. Lägg till 4 eller 8 maskor för att få större storlek, t ex 8 maskor för herrstorlek…..eller 12m om det är herrhuvud modell större. Tänker mig att Ecologico Camel skulle bli ett väldigt snyggt alternativ.

På denna variant är det i efterhand garnerat med lite smocksöm längs med ena sidan i färg som bryter en aning.