månadsarkiv: maj 2010

Strejk i Norge

Efter förseningar pga OS-mössor och askmoln så kommer vi nu till varianten strejk… Det råder strejk inom delar av speditions- och tullverksamheten i Norge vilket påverkar våra leveranser från t ex Garnstudio och Hillesvåg. Våra leveranser kommer igenom men det går väldigt, väldigt, långsamt. Ni som väntar på beställda varor till rea-pris som skulle hämtas i butiken – ingen fara, även om varorna anländer efter att superrean är slut så får ni givetvis det pris som gällt vid beställningstidpunkten.

Fortfarande ett par dagar kvar om man är sugen på att göra sig ett eller annat fynd bland Garnstudios alla vintersorter! På måndag är det sista dagen som det är 30% rabatt på dessa.

Vårfoton

Vi tog tillvara på det underbara vårvädret och begav oss till närmaste park för lite fotograferande. Carolina som kommer att finnas i butiken lite då och då under sommaren agerade modell – visst blev det ljuvliga bilder! Här är ett litet smakprov – ansvarig för den vackra bildkavalkaden är Febelisen:

Pingst och Mango

Idag är det öppet precis som vanligt 11-18 men imorgon är det Pingstafton och då har vi stängt.

Godis-garnet här brevid är en specialare som heter Mango som vi har ett tillfälligt parti av. Det är ett blankt bandgarn av en typ som många efterfrågat. Gör sig väldigt bra antingen alldeles själv som t ex enkel sjal eller som virkad/stickad kant runt ett plagg eller som inslag tillsammans med en enfärgad/tunnare/grövre kvalité.

Hur kul som helst!

Vi har knappar i två olika storlekar (ja, vi har ju ett helt gäng med knappar förutom dessa…) som man liksom gör själv. Det är som en rund plastplatta med hål i vilka man kan brodera, sy med pärlor – det finns hur mycket möjligheter som helst.

Nyligen färdigställd tunika med kort ärm ville ha ett lite kul avslut på baksidan och då jag inte direkt fann en knapp som “talade” till mig så gjorde jag helt enkelt en egen. Dök ned i dotterns skattkista av pärlor och japp, det var verkligen hur kul som helst och resultatet blev precis det som var eftersökt. Passar ypperligt med resten av plagget och färgerna som är använda på tunikan.

Förlåt…

Lovade att detta skulle blivit upplagt redan igår…men här kommer det i alla fall – hoppas att jag inte ställt till det med färgerier för dig.

Ett litet recept på hur man färger med Nitors ullfärger – tack till Ullcentrum för att ni skriver detta recept så utförligt – det finns många, många sätt att färga garn på och detta är ett(själv har jag testat färgerna i micron, och följt en massa olika råd som att t ex skölja ut med en droppe diskmedel för att få ur färgen effektivt och det funkar hur bra som helst också):

3 hg garn
1 påse Eganal
1 påse färg (pigment)
10 ml ättiksprit (12%)
Blötlägg garnet i rumstempererat vatten.
Lös upp färgen i 0,5 liter kokhett vatten, rör om ordentligt
Häll i det resterande vattnet i en gryta, blanda i eganal
Blanda i färglösningen. Rör ordentligt, vispa inte.
Tillsätt ättikspirten.
Ta upp garnet och vrid ur det, lägg det i färggrytan.
Se till att garnet är under vattenytan hela färgningen.
Värm upp till 90 grader. Stäng av plattan.
Låt ligga i 15 min.
Rör då och då försiktigt, om du rör för häftigt eller för mycket kan garnet filta sig eller krympa.
Ta upp garnet och låt det svalna.
Skölj ur överflödig färg, vrid ur och häng det på tork.
 

I fönstret i maj

Längst ned till vänster är ett litet set i Baby-Merino från Drops (nu till 30% rabatt). Supermjukt och härligt garn, maskintvättbart och i princip det enda ullgarn som min son tycker är helt ok.

Ovanför sitter på dockan en kofta från senaste Drops kollektionen i dubbel Alpaca (nu till 30% rabatt).

Nästa docka som är lite kortare i rocken är fina koftan i Kid-Silk och Alpaca (både nu till 30% rabatt och här är det verkligen passa-på-läge). Kommer från senaste Drops-kollektionen men vi valde att endast sätta tre lite större knappar istället för fler som det är på orginalet.

Mittendockan är helt klädd i stickat: kjol i Fabel (nu till 30% rabatt), rätstickad och stickad på längden. Till det en användbar topp i Muskat och en liten bolero-variant i kombinationen Cotton Viscose och Kid-Silk (den senare nu till 30% rabatt).

Lite på sniskan är dockan med blekrosa kofta i Nepal (nu till 30% rabatt) – var med i vinterns kollektion från Garnstudio. Över axlarna hänger fina lyx-sjalen i Art Yarns Silk Rhapsody och Malabrigo Lace.

Längst till höger hänger vår egen barntröja “Lilla Hjärtat” i Muskat och på sista dockan sitter väldigt användbara, lättstickade och snygga koftan i M&K Lin. Härvorna som ligger där visar vilka färger garnet finns i. Över axlarna på den är en enkelstickad, men oerhört läcker sjal i Adele’s Mohair och Adele’s Ribbon yarn.

Fantasic Furin

Helt plötsligt har man så där många idéer att det liksom svämmar över lite. Då blir mycket påbörjat och inget färdigt…men fördelen med det att rätt som det är så kan det maskas av lite varstans och då blir en hel drös färdigt samtidigt och man känner sig mycket produktiv och duktig!

Just nu är det mitt i en idé-fas, dvs inte så väldigt mycket klart…men vad som däremot står klart är att bomullsgarnet från Noro, Furin, gifter sig utmärkt med bomullsgarnet Muskat. Här är en tröja på G där endast en färg har randats in för att dels dryga ut Furin, dels ge en viss nyans till plagget och dels för att kontrasterna mellan de olika kvalitéerna blir riktigt spännande.

Ta en färg endast som här eller flera. Med Noro finns massor av möjligheter att blanda i andra färger och ta upp de som är med.

Imorgon onsdag är det dag före röd dag och då stänger vi som vanligt tidigare, 16.00, och på torsdag är det stängt. Fredag åter öppet som vanligt 11-18.

Vinnare!

Tänk – där satt jag på Mallis i godan ro och gjorde fin-fina blogginlägget om vinnare i vår “tips-tävling”. Verkar inte dock som om servrar och annat var riktigt på min sida….för texten hängde liksom inte med hela vägen….

Nu så – lite senare än tänkt – trumvirvel……vinnare av 23 deltagande (en del deltagare har valt att maila in sina tips)och därmed också av ett presentkort på 300:- är The Willow Fairy! Stort grattis till det och ett stort tack till alla bra tips som kommit in!