Kategoriarkiv: 50-årsjubileum

50-års festen december: “Göteborgs-Posten”

Vi avslutar årets 50-års firande med en nattsvart poncho. Det är en kombination av tre kvalitéer: Bio-Soft – ekologisk bomull, Brushed Alpaca Silk – borstat garn i en kombination av alpacka och silke samt 301 Componente – svarta paljetter på en svart tunn tråd. Dessa tre trådar bildar något som vi tycker representerar nyårsnatten. Nedtill på ponchon har vi virkat in alla möjliga garner i alla tänkbara färger. Vi ser det som ett fyrverkeri av färg och material!

Vad är då den göteborska kopplingen till detta? Jo, varje år klockan 17.00, sedan många år tillbaka, så bjuder morgontidningen “Göteborgs-Posten” på ett magnifikt fyrverkeri. Detta inspirerade till att skapa ett plagg där nyårsnatten och dess fyrverkerier träffas.


Foto: Per Wahlberg/Göteborgs-Posten

Sen så tillkom smeknamnet “Årskrönikan” av bara farten då man i fransen kan knyta in alla restgarner som man fått över under året som gått. Kanske sitter man och minns sina olika projekt som man gjort under året som gått och samtidigt kanske man knyter nytt av det som kanske inte hade så ljusa framtidsutsikter…

Alla årets mönster i vår “Göteborgs-kollektion” finns i butiken på Avenyn och inom kort även på Ravelry.
Det har varit ett oerhört roligt och inspirerande arbete och det är inte alls omöjligt att det även framöver dyker upp ett par nya varianter då vi har gott om idéer kvar…

Tack till Spårvagnen, Feskekôrka, Gasklockan, Håkan, Paddan, Vinga, Saluhallen, Götaplatsen, Läppstiftet, Ullevi, Gasklockan och Göteborgs-Posten för att ni finns 🙂

Tack till vackra systern Britta för att du hjälpte mig att fotografera “Göteborgs-Posten”!

Tack till Måns på Göteborgs-Posten för att du så smidigt löste att vi fick låna några av era fina fyrverkeri-bilder!

Foto: Anders Hofgren/Göteborgs-Posten

 

 

 

Lucka 4: Andra advent – såklart att det måste bli en utlottning!

Idag har vi utlottning och reglerna är mycket, mycket enkla och du hittar dom nedan.

Vad man kan vinna är ett litet nätt lyx-paket som vi kallar “Pale Pink”. Det är ett paket med olika nyanser av ljust, ljust rosa – en färg som är svår att beskriva och ytterligt svår att fånga på bild.

I paketet så kommer en lycklig vinnare att få hem fyra härliga nystan av samma nyans – ett par av kvalitéerna är nya för oss – ett par är vi numera mycket goda vänner med.

img_1843

1 nystan Sublime: bomull och ull i ljuv, otroligt mjuk, kombination (60:-). 1 nystan Prestigio: tunnaste mohair man kan tänka sig som går att kombinera med allt möjligt för att få lite fjäderlätt fluff till sin stickning (60:-). 1 nystan Sky: merinoull av hög kvalité med ytte-pytte fina små paljetter inspunna (75:-). 1 nystan Perle: mohair, silke och pärlor i fantastiskt samspel (70:-)!

För att delta så kommenterar du antingen detta inlägg på bloggen eller dagens inlägg på Facebook genom att besvara följande fråga: “Vilken färg av garn är den du helst tycker om att sticka med?”

En lycklig vinnare vinner dessa fyra fina nystan som alla kommer ifrån vår italienska leverantör Mondial. Vad skall man göra med dessa udda nysta då…? Man kan tänka sig till exempel en mössa med tillhörande halsvärmare/”buff”….men vad resultatet blir – det är upp till vinnaren.

Du kan medverka i utlottningen fram till midnatt den 4/12 – vinnare dras under måndagen och meddelas på tisdag 6/12.

50-års festen november: “Götheborg II”

gothe4Vantar med inspiration från det vackra porslin som gick under tillsammans med ostindiefararen Götheborg när hon snöpligt förliste år 1745 – mer eller mindre mitt i Göteborgs hamn endast 900 meter från sitt mål efter en seglats som varat i över 30 månader.

Den 6 juni 2003 hade man sjösättning för skeppet på bilden – en nästan identisk kopia av originalet som sjönk – byggd med ursprungliga metoder och material. Idag ligger “Götheborg” – när det inte är ute på vift – i Göteborgs hamn, pir fyra vid Eriksberg. Är du sugen på att besöka det så hittar du mer information om det här.

Dessa vantar är inte vårt första Götheborgs-inspirerade mönster. Redan för cirka 20 år sedan gjorde Deisy koftan “Götheborg” och det är också dess vackra blomsterslingor som kommit till bruk igen. Mönster till vanten “Götheborg II”
senast-overforda60Errata: en 8:a hade blivit en 3:a och den skaffade sig mönstret första dagen fick tokig masktäthet – det skall vara 28m/10cm.

50-års festen oktober: “Ullevi”!

ullevi3Vi avslutar jubileumsmånaden med ett sprillans nytt mönster i vår Göteborgs-kollektion: den virkade mössan “Ullevi”! Det var kombinationen av färg och form på stolarna inne på arenan som inspirerade oss till att virka en mössa med utgångspunkt från detta.

Ullevi invigdes klockan 18.15 den 29:e maj 1958. Ett par timmar efter invigningen la Gunnar Gren det första fotbollsmålet på arenan inför en publik bestående av svindlande 49 493 personer. Efter diverse olika tillbyggnader, ombyggnader, förstärkningar mm satte Håkan Hellström nytt publikrekord i år då hans konsert den 5/6 2016 hade fantastiska 70 144 personer i publiken!

Ullevi virkas med framför allt stolpar i tre olika färger. Vi har avslutat vår variant med ett varv med kräftgång i vit för att dra en parallell till hur Ullevi ser ut uppifrån.

ullevi2Vi passar också på att gratulera Sara Blom som har vunnit material till en “Miami” som vi lottade ut förra veckan.

Om en månad kommer det ett nytt Göteborgs-mönster och i samma veva drar vi igång vår julkalender där det som vanligt öppnas en lucka varje dag – välkommen förbi här då igen!

 

50-års fest i 30 dagar!

Idag, den 4/10 1967, öppnade den första Deisy Design-butiken på Eklandagatan 8. Det var nästan exakt 1 år efter att firman registrerades. Min mamma, Deisy, låste upp dörrarna och med assistans av min mormor Anna så blev det invigning! Sedan dess har Göteborgs-butiken flyttat till Kungsportsavenyn 39 och sedan 42 år har vi en sommarbutik på Marstrand. Vi hade under många år också två butiker i Gamla Stan i Stockholm.

Under kommande 30 dagar kommer vårt 50-års jubileum att firas mer eller mindre varenda dag och vi drar igång festligheterna med en utlottning!

På bilden en kofta i Ullcentrums 2-trådiga ullgarn. En produkt som vi är stolta att ha i butiken! Ullcentrum värnar om att ta hand om den svenska ullen och om svenska den svenska mönsterskatten. De samlar själva in all ull från gårdar på och nära Öland och värnar om naturmaterialet. linen

Från idag och till och med midnatt fredag 7/10-16, kan du delta i en utlottning av 400 gram av denna ull. 400 gram som t ex räcker till koftan på bilden. Du väljer själv så klart vilken färg du önskar och har du inte möjlighet att hämta vinsten i butiken på Avenyn så skickar vi det hem till dig utan extra kostnad. Medverkar gör du genom att antingen här eller på vår Facebook sida kommentera detta inlägg genom att svara på frågan: “Vilket är ditt favoritmaterial att sticka med?”

Och du – glöm inte att följa oss på Facebook så att du inte missar några andra kuliga händelser under den närmaste månaden!

 

50-års festen september: “Läppstiftet”

September sjunger på sista versen och då kommer här månadens Göteborgare.

Vi har valt att med det härliga garnet Bio-Lana från Mondial skapa just “Läppstiftet” “. Randningen fanns där klar – skapad av arkitekten Ralph Erskine och den var liksom redo och klar att bara stickas.

img_1409

Byggnaden tronar nere i hamnen i Göteborg och är en imponerande historia med sina 22 våningar och intressanta utformning. Skanskaskrapan invigdes 1989 och har verkligen blivit ett landmärke i staden.

50-års festen augusti: “Götaplatsen”

Såklart måste vår granne Götaplatsen vara med i vår Göteborgs-kollektion! Här finns det mönster och inspiration så att det flödar vill vi lova. Vi valde att ta till oss valven på Konstmuséet och utifrån dessa leka med dess former i kombination med trappan och linjerna på toppen.

Senast överförda59

Vi har valt att sticka “Götaplatsen” i 100% alpacka – en kvalité som är helt ofärgad och finns i ett gäng naturliga nyanser. De vi valt ligger nära byggnadens karaktär och genom att dessutom leka lite med räta och släta maskor så ger det djup till dessa mäktiga valv som tronar allra längst upp på Kungsportsavenyn.

gota1

Tack snälla fina Götaplatsen för att du är en så strålande granne och bjuder på så mycket vackert och roligt 365 dagar om året!

Vi närmar oss oktober – då blir det festligheter hela månaden lång! Och sedan är det inte långt kvar till årets julkalender – hejsan hoppsan vilken festlig höst som är på ingång!

 

50-års festen juli: “Saluhallen”

salu2Precis överallt så finns det mönster att finna… Ibland döljer de sig smått och litet mellan kullerstenar, grus och tuvor. Ibland är de stora – riktigt stora – så stora att man kanske inte först inser att det är ett mönster. Febelisen som jobbar hos oss är en fena på att hitta just dessa mönster i vår vardag och en dag såg Febe detta – som nu blev en vante i vår Göteborgs-kollektion.

Saluhallen är allt en riktigt anrik byggnad mitt i Göteborg. I och kring byggnaden kan man hitta det bästa av det mesta som har med mat att göra. Hängmörad entrecotê, fina plattfiskar, lagrade ostar, bakelser, korvar, grönaste grönsakerna, bästa bullarna, goaste luncherna, de blommigaste blommorna och mycket mycket mer!

Dessutom råkar det vara så att själva byggnadens kortsida bjuder på ett fantastiskt mönster som nu har blivit till en vante i vår Göteborgs-kollektion. Vi kallar därför juli månads mönster för “Saluhallen”! Det är dessutom nu det är som bäst att starta upp med just vant-projekt – dels är det ett fiffigt litet arbete att sticka med under sensommardagar och dels för att om du börjar nu så är du säker på att ha händerna varma när det blir dags för det.

salu1

Vi har valt ett riktigt favorit-garn: Onions Ecological Wool & Nettles med 130m/50g. Mönstret har vi som vanligt i denna kollektion inte graderat utan är lagom till liten dam storlek. Lättaste sättet att göra det lite större är att ta lite grövre garn och en halv eller hel storlek större på stickorna. 

salu3

50-års festen juni: “Vinga”

57° 38′ N, 11° 36′ O – där hittar vi Göteborgs västligaste port: Vinga! VingaFoto: generöst delat av Tor Svensson via Wikipedia

Juli står precis och gläntar på dörren och vårt mönster denna månad är just Vinga. Vi har inspirerats av tre av byggnaderna på ön som ligger ca 10 sjömil ifrån centrala Göteborg: fyren, båken och lotsutkiken. Alla tre byggnader med gedigen historia och alla tre med intressanta former som vi har kombinerat i denna asymmetriska sjal i blandade kvalitéer. Omsjungen och omskriven av framför allt älskade Evert Taube som föddes på ön 1890.

IMG_0839

Tack också till Winga Vänner för att vi får låna deras vackra bild nedan – på deras hemsida finner du all möjlig intressant information; bland annat om byggnadernas historia, hur du besöker ön samt blir medlem i föreningen Winga Vänner. Ett besök på Vinga rekommenderas varmt!

1-1_vinga-hb-no_1024x500

 

IMG_0818

Å stort tack till snälla tjejen som hjälpte mig fota lite hastigt och lustigt vid Lilla Bommen innan hon skulle åka vidare med “Älvsnabben” – det gällde att passa på när regnmolnen äntligen släppte Göteborg ur sina klor idag 🙂

 

 

50-års festen maj: “Paddan”

Maj står i blom och det är dags för månadens mönster i vår Göteborgs-kollektion!

Göteborg är skönt klädd i grönt och det kändes denna månad passande med ett baby-plagg. Inspirationen kommer från en av Göteborgs mest välkända attraktioner: Paddan-båten!


Fram- och bakstycke fick bli själva båten med sitt gröna inramande däck och blå sitsar. “Sitsarna” är stickade med tekniken “flerfärgsstickning med lyfta maskor”, så tycker du att det är knepigt att sticka med två färger samtidigt så slipper man det på denna modell. Ärmarna blev så självklart kanalen som Paddan färdas på.

Modellen finns endast i en storlek (3/6 månader) men det är en lätt modell att förminska/förstora. Behöver du hjälp med det så är det bara att komma förbi butiken.

Stort tack till Paddan för att vi fick fotografera bland båtarna och hjälp fick vi av en skeppare på plats. 🙂 http://www.stromma.se/goteborg/sightseeing/batsightseeing/