månadsarkiv: augusti 2008

I Carl Larssons fotspår

Helgen tillbringades på underbart bröllop i Falun – där jag för övrigt aldrig varit, trevlig stad måste jag säga. Bor man på Scandic Lugnet har man fördelen att kunna låna cyklar av hotellet – ett utmärkt sätt att ta sig en runda runt stan speciellt när tidsbrist råder.

Själva festen var lagd till Falu koppargruva vilket helt klart Stickade bronvar en upplevelse i sig att få se. Vigseln skedde i Sunborn där kyrkan ligger belägen i anslutning till Carl Larssons gården. Vad har nu detta med stickning att göra skulle en uppmärksam läsare kunna undra? Men det var så fantastiskt roligt att när man åkte över bron in mot Carl Larssons gården så finner man att den bron är mer eller mindre helt instickad! Snacka om stickade tags!

Fast det slutar inte där: här och där över hela området – brevlådor, gärdsgårdar, lyktstoplar, husfasader och mycket, mycket annat är också försedda med små stickade bitar, både större och mindre.

Stickade rosetter Instickad lyktstolpe

Anledningen till detta är utställningen Carl Larsson Goes Extreme. Känns lite sisådär att tipsa om detta nu då den stänger på söndag, men har man vägarna förbi så är det i byggnaden Kvarnen på Carl Larssons gården en liten men oerhört fantasifull och kreativ utställning. Utställningen är ett samarbete med designmuseet Röhska i Göteborg – och den kommer att komma till Göteborg i november. Som grädde på moset så fanns det vid ingången projektet: “Sticka sommarens längsta halsduk” där den som kände sig manad kunde slå sig ner och sticka ett par varv. Undertecknad tog naturligtvis vara på tillfället att maska lite mitt i turistandet.

Långa halsduksstickning

Sjalar

När jag ändå är på gång med kameran så kan jag få med nya sjalar som jag pratat om – hur kul det är att kombinera vackra färger med varandra och skapa allt eftersom. Mönster till dessa kommer att Vienna sjalfinnas inom kort, men principen är att man gör det enkelt för sig och stickar enkla sjalvarianter och istället lägger arbetet på att kombinera färger. Det är lurigt med färgåtergivning idag verkar det som…men ganska nära sanningen får man noga säga att man hamnat.

Denna lila/blå är stickad med rätstickning enligt vårt mönster som heter Frost – fast med större sticka än vad som där är rekommenderat. Frost (finns som gratismönster på www.deisydesign.nu) är en sjal som verkligen kan förändras i det oändliga, bara att byta ut stickstorleken så får man en helt ny sjal. Vienna har lite dåligt med färger inne för tillfället men det kommer åter så snart Garnstudio har hunnit färga in det.

Den andra grön/grå är stickad enligt Frost…kan man säga…fast åt andra hållet, dvs från sida till sida. Men det är fortfarande omslag som läggs på ena varvet och samma omslag som släpps på nästa varv – allt under det att maskorna stickas räta. Här har vi också petat in lite Vienna – och kombinerat det med Baroque som får representera det glittriga, Himalaya Silk som får representera det melerade, Eskimo som står för att det blir fyllighet i sjalen och lite Ombelle för lite läcker färg tillsammans med de olika kvalitéerna. Himalaya Silk ger också en härlig tyngd till sjalen som gör att det blir fint fall på den. Gröna sjalen

Fördelen med att sedan sätta på en rejäl frans är att man inte behöver fästa några trådar trots att man stickar randigt – dessa använder man finurligt nog med fördel i själva fransen.

Äntligen är ny kunddator på plats!

Det tog sin lilla tid att bestämma sig – men nu finns den nya datorn Nya datorni butiken på plats. Detta gör det lättare för både oss och er att leta efter specifika mönster till olika kvalitéer och masktätheter. Så nu kan du åter välja att bläddra i antingen mönsterböcker eller på Garnstudio.se direkt hos oss i butiken. Det börjar ju bli flertalet Dropstidningar som inte längre finns att köpa men vi har alltid ett blädderexemplar till hands – eller som sagt var, en dator i närheten.

Nya katalogerna finns nu i butiken!

För bara några timmar sedan så kom de tre nya katalogerna till butiken. De kostar endast 10:- styck och finns i ett begränsat antal. De är mycket fina och innehåller i år fler modeller än någonsin.

Har du inte möjlighet att komma till butiken så kan vi sända dem till dig för 25:-/styck + frakt. Och naturligtvis så finns de alla att tillgå på nätet.

Önskar du teckna en prenumeration så går det också utmärkt – sätt in 250:- på pg 4 27 14-6, mottagare Deisy Design – märk inbetalningen “Prenumeration” och lämna fullständigt namn och adress. Då sänder vi automatiskt 2 säsongers kataloger direkt hem till dig, dvs du får minst 6 kataloger vid minst 2 tillfällen.

 

Hur höstfavoritens bakstycke ser ut

Eftersom det är så mycket på gång så har höstfavoriten inte blivit klar. Det saknas liksom ett par ärmar…

Men man kan säga att bakstycket är gjort enligt samma princip som nedanstående kofta: första hälften åt ena hållet och sedan plockas det upp maskor i överkanten av det stycket som sedan stickas uppåt.

På stickorna och avmaskat

Är på resande fot vilket gör att det blir lite skralt med bildbevis för tillfället. Men trevliga sjaltips har blivit gjorda i värmen. Fina Dazzle lite från Onion – har stickat den som Skrållan (gratismönster som finns på vår hemsida: www.deisydesign.nu). Garnet randar sig själv och fungerar som Dazzle fast det är lite smidigare och inte så grova material som är ihopknutna efter varandra.

Eftersom vi under ett tag stickat så mycket i färdig komponerade garner så kändes det befriande att sticka med fem garn som var fantastiskt vackra tillsammans. Det blev tillsammand en vacker rätstickad sjal stickad från sida till sida med tappade omslag. Jag lovar att bildbevis kommer senare – sen kommer de ju snart att finnas i butiken också.

Lite mer kontrollerat arbete i tunn merino ull är den sjal från Garnstudio som i orginal är gjord i vit Alpaca – jag gör den istället mörkbrun. Den blir oerhört vacker, är väldigt rolig att göra, men den kräver sitt tålamod.