Lucka 3: Tips-extra

Eftersom det är lördag idag så tyckte vi att det passade utomordentligt bra med Tips-extra i luckan!

I dag tänkte vi avhandla problematiken till att garnet inte räcker och hur man lämpligen kan lösa det. Det händer lite då och då att man shoppat på sig garn till ett projekt i garnbutiken enligt en beskrivning och man har köpt precis som det står men ändå står man där och har 4 cm kvar på ena ärmkullen… Är det så att designern gissat sig fram till garnåtgången? Inte räknat rätt? Eller helt enkelt spelat dig ett spratt? Det kan så klart vara något av dessa alternativ men oftast är det tyvärr inte så. Utan oftast är det något av dessa vanliga fallgropar:

  • Provlappen… Denna tröttsamma lilla ruta som man helst inte vill göra för man vill sätta igång på direkten. Man kanske helt enkelt struntar i den och tänker att man gör som man brukar. Även om det historiskt sett varit så att du alltid får en masktäthet som stämmer överens med mönstret kan det vara så att just denna gången är det en för dig helt ny kvalité som du stickar på ett helt annorlunda sätt med. Kanske är det en kvalité som du senast stickade på trästickor men som du denna gång stickar med metallstickor? Många ting kan ge en avgörande skillnad på masktätheten. Lösning 1: gör alltid en provlapp. Superlösning: om jag skall sticka ett plagg så stickar jag sällan en provlapp – jag börjar istället sticka på en ärm och OM det skulle vara så att det är helt åt fanders så blir det inte så mycket att göra om.  Denna lösning funkar tyvärr dåligt om du stickar uppifrån och ned – men å andra sidan lägger du inte upp lika många maskor från början i detta fall.
  • img_1834Provlappen 2.0 – gör inte som det står. Om det står att du skall ha 20 maskor/10 cm. Lägg då inte upp 20 maskor och se om det blir 10 cm. Lägg istället upp 30 maskor och ser var det blir på 10 cm. Eller som på bilden bredvid (med måttbandet som har sett sina bättre dagar…å hur man nu kan slita ut ett måttband kan man fråga sig…): om du vill veta din masktäthet på 20 maskor: lägg upp 20 maskor, sticka ett gäng varv, mät – men mät endast på 5 cm och multiplicera det med 2. Det blir mycket mer rättvisande.
  • Nu kanske du gjorde en provlapp och den stämde fint. Men…du kanske satt mer koncentrerad på ditt stickande när du gjorde den lilla provlappen än lite senare när du satte dig bekvämt tillrätta för att sticka vidare. Då slappnar man av lite i händerna och ja, det kommer att påverka masktätheten då du säkert stickar lite mer löst då. Är du mer stressad i livet av en eller annan orsak ? Jajamensan, det kommer också att påverka – kanske stickar du då lite hårdare… Lösning: stäm av din masktäthet lite då och då när du stickar så att du inte inser detta uppe vid ärmhålet.
  • Masktätheten stämmer alltid på bredden men vill inte stämma på höjden. Då hjälper det föga att byta stickor eftersom det gör att varven plötsligt blir rätt men att det skenar på bredden. Lösning: Finns egentligen ingen lösning – man stickar som man stickar – går inte att ändra på det. Försöker du ändra på det kommer du med all sannolikhet att få ont i axlar och ge dig en helt o-lustfylld stick-tid (å det vill man ju verkligen inte ha – man vill ha precis tvärtom: avslappnande och lustfylld stickning). Vet du med dig att det är som så här så kommer du mer eller mindre alltid att behöva i alla fall ett nystan mer än vad beskrivningen säger.
  • Ett av de vanligaste problemen: När du mäter så lägger du ditt stickade stycke på en plan yta och stämmer av hur många centimeter du har stickat. Big no-no! Tänk dig att nästan allt som du stickar kommer du att ta på dig på ett eller annat sätt och därmed kommer inte det stickade att ligga utan att hänga. Lägger du ett bakstycke på bordet och det mäter t ex 50 cm kan jag nästan slå vad om att det mäter 52 cm när du mäter det hängande. Lösning: Mät alltid allting hängande!
  • Du kom på att du egentligen ville ha plagget 2 cm längre – men så stickar man på och glömmer sin lilla ändring…ja, på det finns inte så många fler lösningar än att man måste köpa till garn och vad händer då när garnet inte tillverkas längre eller att det nya färgbadet ser helt olika ut det som du har…

Hur skall man då lösa det hela – när det hela är som det är och man bara har ett par varv kvar här eller där? Jo, till exempel så här:

  • Vid en axel eller ett ok – köp av det färgbad som finns, repa upp ett par varv och randa det nya och det gamla färgbadet med varandra så att själva övergången inte blir en tydlig skarv utan lite mer flytande.
  • Stickar du uppifrån och ned så finns det ju enorma förutsättningar: nederkanten kan ju stickas i samma garn – annan färg, annat garn – samma färg, annat garn – annan färg.
  • Är du mitt på ett ok eller något lite klurigt ställe. Lägg in någon typ av struktur-stickning i arbetet. Ett par varv tätstickning, mosstickning eller dylikt förvillar ögat och gör att en liten skillnad i färgnyans kommer att bli oupptäckt.

Viktigast av allt: köper du ett extra nystan så har du öppet köp hos Deisy Design så länge vi har garnet kvar i vårt sortiment och du har kvittot kvar. Å då kan man tillägga att Karisma har vi till exempel sålt i sisådär 25 år….så du kan ta som en generell regel att du i alla fall har minst 6 månaders öppet köp. Även om vi har lite “gäst-artister” inne mest hela tiden så kan du verkligen känna dig trygg med att kunna lämna tillbaka det där extra nystanet och få pengarna tillbaka. (På bilden – olika garner kräva olika stickor!)

img_1836

Det var dagens Tips-extra – vi har massor med mer tips om du kommer in till butiken. Å nästan ännu viktigare än viktigast: Om du stöter på patrull och garnet inte räcker – ta alltid med din stickning till butiken för det är svårt (i princip omöjligt) att avgöra var problemet ligger utan att se det som du har stickat.

PS: Ännu viktigare än viktigast av allt... Just nu under dessa vinter-månader så kan det bli lite trångt och “stökigt” i butiken – men ingen fråga är för liten och ingen fråga är för stor – var inte rädd för att ta dig tid till att fråga om just ditt problem och din stickning. Om du har större frågeställningar eller vill ha en lite stick-lektion: vi löser det – du kanske behöver vänta en liten extra stund, men vi har en bekväm fåtölj som du kan slå dig ned i och så tar i saker och ting som de kommer. Jag, tillsammans med Febelisen och Anna, hjälper dig mer än gärna att komma vidare. Varmt välkommen till oss! DS

/Linda

 

3 tankar kring ”Lucka 3: Tips-extra

  1. Pingback: Stickad tröja med delbar rygg | Textil och tips

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *