God Jul!

En liten juklapp från oss som en del har väntat på. Restgarnsprojektet ”Rakel”!

Man stickar den uppifrån och ned. Man väljer ett grundgarn (kanske till och med unnar sig en lite lyxigare variant eftersom man ändå inte behöver så mycket – i den här lila så är det Azapa från Araucania som är grundgarnet) som håller sig kring 14m/10 cm och sedan tutar man och kör nedåt och använder alla möjliga garner som man samlat på sig. Har man tunnare garner så stickar man dubbelt eller tredubbelt med dem. Storleken på beskrivningen är ca 38/40 men den är lätt att justera.

 Lägg upp lite fler maskor, öka /minska ett par gånger mer eller mindre och sticka den längre eller kortare efter tycke och smak. Behöver du råd? Kontaka oss – vi tre på Deisy Design har tillsammans gjort sex stycken nu i olika varianter så vi har massor med tips att komma med.

Med mönstret så passar vi också på att önska en riktigt God Jul. Under julhelgen är det stängt men öppet som vanligt igen på måndag 11-18.

Garnåtgång:    ca 200-250g – garn används som har ca 70meter/50g
Masktäthet:     ca 13/14m/10 cm.
Rundsticka:     8 mm

Lägg upp 56 maskor – sticka 3 varv rätstickning – fortsätt därefter med slätstickning och gör de yttersta 3 m rätstickade i var sida.

Sätt en markering i den 10:e maskan, i den 19:e maskan, i den 38:e maskan och i den 47 maskan.

Sticka vidare enligt önskad randning samtidigt som det ökas 1 maska på var sida av de markerade maskorna på vartannat varv 12 ggr = 8 nya maskor per varv. Ökningarna görs genom att man lägger ett omslag på var sida av den markerade maskan och omslagen stickas på nästa varv som en vanlig maska = efter alla ökningar är det 152m

Sticka de 34 maskorna mellan markeringarna + de markerade maskorna räta under 3v innan dessa maskas av på nästa varv.

Lägg upp 4 nya maskor där det nyss avmaskades 34 maskor = detta bildar ärmhålet. De nya 4 maskorna stickas räta under 4 varv = 92 m

När plagget är ca 2 cm från önskad längd så stickas 3 varv med rätstickning innan alla maskor avmaskas.  

Varianter: Vill du istället ha lång ärm? Maska inte av maskorna vid ärmen utan sätt dem på en tråd och sticka dem tillsammans med 4 extra maskor som läggs upp extra under ärmen – dessa maskor stickas sedan till ärm uppifrån och ned. Antingen gör du den helt rak eller minskar ett par gånger på vägen ned mot mudden genom att sticka ihop maskor under ärmen.  

Vill du ha plagget med asymmetrisk öppning? Lägg istället upp t ex 70maskor och ha fler maskor efter den sista markören – då kommer framstycket att gå omlott och du får ett annat stuck på plagget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *