Hur kul som helst!

Vi har knappar i två olika storlekar (ja, vi har ju ett helt gäng med knappar förutom dessa…) som man liksom gör själv. Det är som en rund plastplatta med hål i vilka man kan brodera, sy med pärlor – det finns hur mycket möjligheter som helst.

Nyligen färdigställd tunika med kort ärm ville ha ett lite kul avslut på baksidan och då jag inte direkt fann en knapp som ”talade” till mig så gjorde jag helt enkelt en egen. Dök ned i dotterns skattkista av pärlor och japp, det var verkligen hur kul som helst och resultatet blev precis det som var eftersökt. Passar ypperligt med resten av plagget och färgerna som är använda på tunikan.

Förlåt…

Lovade att detta skulle blivit upplagt redan igår…men här kommer det i alla fall – hoppas att jag inte ställt till det med färgerier för dig.

Ett litet recept på hur man färger med Nitors ullfärger – tack till Ullcentrum för att ni skriver detta recept så utförligt – det finns många, många sätt att färga garn på och detta är ett(själv har jag testat färgerna i micron, och följt en massa olika råd som att t ex skölja ut med en droppe diskmedel för att få ur färgen effektivt och det funkar hur bra som helst också):

3 hg garn
1 påse Eganal
1 påse färg (pigment)
10 ml ättiksprit (12%)
Blötlägg garnet i rumstempererat vatten.
Lös upp färgen i 0,5 liter kokhett vatten, rör om ordentligt
Häll i det resterande vattnet i en gryta, blanda i eganal
Blanda i färglösningen. Rör ordentligt, vispa inte.
Tillsätt ättikspirten.
Ta upp garnet och vrid ur det, lägg det i färggrytan.
Se till att garnet är under vattenytan hela färgningen.
Värm upp till 90 grader. Stäng av plattan.
Låt ligga i 15 min.
Rör då och då försiktigt, om du rör för häftigt eller för mycket kan garnet filta sig eller krympa.
Ta upp garnet och låt det svalna.
Skölj ur överflödig färg, vrid ur och häng det på tork.